Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тероризм і доморослий екстремізм – виклики для України


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віктор Єленський
Гості Свободи: професор Національної академії управління при Президентові України, ветеран спецслужб Едуард Афонін; виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос; почесний голова організації “Міжнародна антитерористична єдність” генерал-лейтенант Василь Крутов (телефоном)

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Віктор Єленський: У п’яту річниці захоплення заручників під час вистави “Норд-Ост” у Москві в Україні лунають голоси, хай з маргінальних дуже груп, про якісь партизанські загони, які будуть підривати і вбивати...

Ясно, що котрийсь неврівноважений одинак може скоїти насильство відносно інших у будь-якій з дуже і дуже захищених країн. Інша справа, чи є в Україні грунт для системного терору?

Ігор Семиволос: Якщо реально брати на сьогоднішній день український ландшафт політичний і культурний, і соціолінгвістичний ландшафти, то, очевидно, десь з 2004 року відбулася досить серйозна активізація так званих мережевих проросійських організацій, які діють в Україні, які не можуть існувати без фінансового впливу, фінансової підтримки з боку Росії.

На сьогоднішній день є ще один дуже важливий елемент, який використовують саме для того, щоб створити такий грунт.Це так зване “політичне православіє”, яке активно застосовують у боротьбі проти створення загальноукраїнської ідентичності або в боротьбі ідентичності, яка відбувається в Україні.

Мені здається, що це зіткнення ідентичності або спроба створити якусь окрему православну ідентичність (слово незрозуміле), російську ідентичність в Україні з уламків радянської ідентичності, яка тут довгий час домінувала, то якраз це є та передумова, яка створює напруження, хоча саме по собі це напруження аж ніяк не може без сторонньої допомоги вилитися в щось більш конкретне, скажімо, в той самий тероризм. Тобто, Ви вважаєте, що це розхитує ситуацію і створює...

Ігор Семиволос: До певної міри це розхитує ситуацію, тому що з якогось часу, десь приблизно з 2004 року стало зрозуміло, що так звана проєвропейська українська ідентичність і українська загальна ідентичність стає більшістю. Це викликало серйозне занепокоєння втратою серйозного впливу на Україну.

Василь Крутов
(Ukrinform)
Василь Крутов: Крім зазначеного вже мною, що прояви злочинів з терористичним забарвленням, в основному, проходять у сфері з"ясування правовідносин і взагалі відносин в економіці, я ще б додав і такі, достатньо суттєві для терогенності, ознаки.

Це в першу чергу діяльність організованої злочинності на території України, а вона, як ви знаєте, займає таке достатньо потужне місце.

Це і незаконна міграція. Треба тільки сказати, що кількість мігрантів, що незаконно перебувають у нас на території України, налічується не сотнями тисяч, а навіть мільйонами.

Це ,безумовно, і незаконний обіг зброї, наркотиків.

А що говорити взагалі про суттєве розмежування населення України по матеріальній позначці?

Тобто, ми маємо комплекс таких передумов, спираючись на котрі, можуть формуватися і ідеологія проведення терористичних актів, і безпосередньо виконавці цих актів.

Але я, як людина, що має стосунок до спецслужби, хочу заспокоїти наших громадян і слухачів, що держава має в тому плані достатньо потужний інструментарій, я сказав, не тільки в особі головного суб’єкта, а це СБУ і Антитерористичного центру, а взагалі в антитерористичну діяльність у нас включені 18 міністерств і відомств в Україні. Це достатньо потужний інструментарій.

Едуард Афонін: Загалом можна було б прийняти таку позицію, заспокоюючу позицію, але як науковці, ми ж не заспокоїмося цим.

Зокрема, я хотів би звернути увагу на два фактори. Один я уже називав. Соціально-психологічний фактор – це коли активність прогресує в людях, оця ліберально-демократична, я маю на увазі ліберальна свобода, свобода політична прогресує в Україні з боку громадян, а, з іншого боку, відповідальність з 2005 року, як засвідчує моніторинг наш, перекладається на зовнішніх суб’єктів з боку цих активних особистостей.

Зовнішні суб’єкти – це хто?

Едуард Афонін: Це може бути не тільки держава, а це можуть бути і політичні партії, і оті угруповання, які так, я сказав би, трошки злегшено проходять спеціалісти з цього питання, я маю на увазі державні структури.

Я теж десь читав, що, скажімо, злидні, бідність породжують терор.

Але, з іншого боку, дослідження, які здійснювалися після 11 вересня, які здійснювалися на Близького Сході, свідчать, що люди, які чинили там терор, абсолютно не належать до найбідніших верств населення, більше того, це добре освічені і з достатком вище середнього.


Ігор Семиволос: Саме так. Я думаю, що дуже важливу роль, попри все те, що було сказано, тут я погоджуюся, що економічні причини теж дуже важливі і дуже часто є базисними в цій діяльності, але дуже важливим елементом є мотивація. Мотивація в більшості випадків виникає в людей, які ідеологічно вмотивовані, тобто які вмотивовані конкретною ідеєю, конкретною ціллю.

Можна звернутися до історії і побачити, що більшість терористів Росії – це були люди не бідні, це були люди, які були ідеологічно вмотивовані, з якоюсь метою і так далі.

І ми знов повертаємося до того питання, що, дійсно, сьогодні у нас немає закону про екстремізм, дійсно, сьогодні великі політичні партії, спекулюючи цими питаннями, питаннями, які є дражливими для України, небезпечні, розхитують ситуацію, в цій ситуації є завжди місця, коли виникають маргінальні групи, але якщо калатати в дзвони, користуючись Вашим висловом, лише в той момент, коли відбудеться щось, тобто коли станеться щось, то я думаю, що це вже буде запізно. Тому є сенс калатати зараз.

Шановні гості, є суперечливі думки з приводу того, що можна очікувати для безпеки країни і для розвитку чи погашення цих небезпек у разі приєднання України до НАТО?

Одні експерти говорять, що це значно збільшить безпеку України. Інші говорять, що Україна може стати такою собі мішенню.


Василь Крутов: Заспокоюючи наших громадян з точки зору перспективи внутрішнього тероризму, я хотів би достатньо насторожливо сказати щодо зовнішнього, тобто дій міжнародного тероризму на території України.

Справа в тому, що процеси глобалізації, що відбуваються в сучасному світі, налаштовують цей міжнародний тероризм на дію там, де він може діяти.

Ігор Семиволос: Я підтримаю позицію пана Крутова і вважаю, що вступ України до НАТО в даному випадку значно збільшить безпеку нашої країни, тому що слід розглядати цей вступ не просто як якийсь одноразовий акт, а це створення цілої системи комплексних заходів, спрямованих на безпеку.

Ігор Семиволос, Едуард Афонін
Едуард Афонін: Якщо ми і маємо здійснити приєднання до міжнародної колективної безпеки європейської, скажімо, яким є НАТО, то ми маємо взяти до уваги цю обставину, що це стає елементом не тільки самоврядування, але і подразником може стати, якщо громадська думка не є одностайною, точніше, несхвальною переважно, що є на сьогоднішній день.

Отже, якщо і є на меті, скажімо, благе оце побажання вступу до НАТО, то його треба довести до змістовного наповнення, маючи на увазі передусім елемент оцього механізму – громадську думку.

Напередодні 2000 року, Ви, очевидно, знаєте, ЦРУ США очікувало якогось вибуху від екстремістських терористичних груп напередодні початку нового міленіуму.

Навіть був такий проект “Мегіддо” з вивчення того, які саме групи можуть вдатися до насильства перед початком нового міленіуму. Цей проект “Мегіддо” був надрукований, він у вільному доступі.

Скажіть, будь ласка, чи є щось подібне зараз у світовому масштабі, що ми маємо бути занепокоєні, якогось вибуху, якогось такої хвилі насильства у світовому масштабі, знову ж таки як це вплине на Україну?


Василь Крутов: Безумовно, що ми не можемо цього виключати, на жаль.

Ми знаємо, що ідеологи міжнародного тероризму роблять все можливе для того, щоб знайти доступ до зброї масового враження. І певні фахівці вже говорять про те, що це просто справа часу.

Безумовно, якщо враховувати ту мотивацію, котрою вони керуються, тобто панувати, заволодіти цим світом, то безумовно, через таку можливість, тобто застосування зброї масового враження, вони можуть по крайній мірі робити зусилля досягти цієї мети.

Ось у цьому плані дуже важливо сьогодні враховувати, можливо, вже більш сучасний напрям територистичних проявів – це кібертероризм. Бо рівень автоматизації всіх наших процесів і соціального життя, і промисловості, і національних економік говорить про те, що ми дуже залежимо якраз сьогодні від сучасної техніки. А використання достатньо, скажімо, його несанкціоновано чи доступ до несанкціонованого все ж таки він і не такий вже складний.

Пане генерале, Ви можете мені відповісти з військовою прямотою, чи є якісь міжнародні організації, які прагнуть встановити, скажімо, свої мережі в Україні? Звідки очікувати цього напливу, звідки вони йдуть сюди?

Василь Крутов: Як Ви питаєте з прямотою, так я і відповідаю Вам весь час нашого ефіру.

А що стосується конкретного Вашого питання, то я скажу: так. І не одна організація терористична, що діє на теренах поза межами України, вони мріють і бажають використовувати нашу територію як для підготовки на нашій території своїх виконавців терористичних актів, як заробляння грошей через комерційні структури їхніх прихильників тут, на території України, і таке інше.

Тобто, ми не можемо сказати, що наша територія така вже спокійна і її ніхто не зачіпає.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Чи відбудеться ренесанс сепаратизму в Криму? • Органи юстиції скасували легалізацію «Євразійської спілки молоді» Бахчисараю • СБУ нічого не відомо про мовляв викрадення лідера Євразійської спілки молоді Криму • Кримські «євразійці» погрожують збройною боротьбою • “Найвища точка”. Акти вандалізму активістів організації Євразійський Союз молоді на горі Говерла, в Яремчанському заповіднику сьогодні вночі

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG