Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: треті країни повинні дотримуватися наших правил гри на енергоринку


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Участь країн і компаній із-поза меж Євросоюзу в діяльності енергетичного ринку Європи – ця тема дедалі частіше лунає у переговорах Брюсселя з третіми країнами. Питання стало ще гострішим після того, як Єврокомісія запропонувала гарантувати, що компанії з країн–не членів ЄС повинні дотримуватися на енергоринку таких самих правил гри, як і європейські компанії. У деяких країнах, і насамперед у Росії, говорять про те, що Брюссель хоче лімітувати доступ «компаній-іноземок» на енергетичний ринок Європи.

Британська газова компанія «Centrica» не перейшла в руки російського «Газпрому» завдяки законодавчим зусиллям у Лондоні. Угорщина, побоюючись «руки Газпрому», ухвалила закон, за яким уряд має право заблокувати будь-яку заявку на купівлю нафтогазової компанії MOL.

Ці та інші подібні приклади дають Росії підстави за будь-якої нагоди обговорювати з Брюсселем участь своїх компаній на енергетичному ринку Європи і наполягати на тому, що у Європі повинно бути більше російських інвестицій. На недавньому саміті ЄС – Росія у Португалії керівник Кремля Владімір Путін висловив незадоволення тим, що Євросоюз планує обмежити іноземні інвестиції на своєму енергоринку.

Російський лідер нагадав, що європейські інвестиції в Росії складають близько 30 мільярдів євро, а російських в економіку ЄС – лише 3 мільярди. Тож чутки про скупку усіх європейських активів за рахунок російських нафтодоларів надто перебільшені, заявив Путін.

Схожої позиції дотримується президент компанії «Брітіш Петролеум – Росія» Річард Спіс.

«Від імені „Брітіш Петролеум“ я можу говорити про позитивний досвід інвестування і збільшення бізнесу в Росії. Ми вважаємо, що Росію слід більше інтегрувати у світову економіку завдяки взаємному доступові. Подальша інтеграція Росії у світову економіку потребує більше європейських інвестицій у Росію, а також більше російських інвестицій у Європі в багатьох галузях», – заявив Спіс на круглому столі в бельгійській столиці.

ЄС наполягає на своєму

Між тим Брюссель наполягає на тому, що компанії з третіх країн мають вести чесну гру на енергетичному ринку. Так, Єврокомісія вказує, що продукувати і поставляти енергопродукти не повинна одна й та сама компанія. Це ж правило має стосуватися і бізнесових структур з третіх країн.

Тим самим, каже голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, Європа хоче захистити свій внутрішній ринок від тих компаній із-поза меж ЄС, чия поведінка не ґрунтується на конкуренції.

«Ми працюємо разом із нашими головними постачальниками, щоб розвинути енергетичне партнерство. Ці постачальники можуть і мають відігравати активну роль на наших ринках. Але це має відбуватися за таких самих чесних і рівних умов, як і для наших власних компаній. Ми не можемо дискримінувати наші компанії. Щоб захистити відкритість нашого ринку, захистити прибутки, які принесе розмежування між виробниками і постачальниками, ми маємо запровадити тверді умови для неєвропейських компаній, які хочуть володіти акціями. Тим самим ми маємо гарантувати, що ми всі граємо за однаковими правилами», – сказав Баррозу.

А тим часом у Європу йде Казахстан

Цими днями з’явилася вістка про ще один контракт на купівлю енергокомпанії. Ідеться про те, що національна нафтогазова компанія Казахстану «КазМунайГаз» придбала 75 відсотків акцій румунської енергокомпанії «Ромпетрол».

Джерела кажуть, що казахстанська компанія розмірковує над купівлею рештки 25 відсотків акцій.

Законність операції має ще перевірити Єврокомісія та інші антимонопольні органи.
XS
SM
MD
LG