Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі, ОБСЄ і США занепокоєні останніми подіями в Грузії


Нинішній голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос висловив сподівання, що влада і опозиція в Грузії зроблять усе, щоб відвернути погіршення становища. Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана заявив, що всі сторони мали б відновити діалог і утримуватися від дій, які спричиняють напруженість. Так само і Сполучені Штати Америки закликали владу і опозицію Грузії не вдаватися до кроків, які були б свідомою провокацією щодо іншої сторони і могли б призвести до насильства. Як сказав речник Держдепартаменту США Шон МакКормак, такі питання треба вирішувати через мирний політичний діалог.

Нинішній голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос висловив сподівання, що влада і опозиція в Грузії зроблять усе, щоб відвернути погіршення становища.

Він закликав усіх зберігати спокій, уникати надмірностей і вдатися до конструктивного діалогу.

Моратінос наголосив, що вихід із такої ситуації можна знайти тільки через діалог, який ґрунтується на демократичних засадах.

Іще напередодні оголошення надзвичайного стану в Тбілісі Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана заявив, що всі сторони мали б відновити діалог і утримуватися від дій, які спричиняють напруженість. Це найкращий вихід із кризи, мовиться в його заяві.

Солана теж вважає, що політичні розбіжності слід вирішувати в межах демократичних інституцій.

Він повідомив, що передав це послання Президентові Грузії Михеїлові Саакашвілі і грузинській опозиції.

Координатор зовнішньої політики ЄС також просить свого спеціального представника на Південному Кавказі Пітера Семнебі відвідати Тбілісі на його доручення і зустрітися з усіма сторонами.

Так само і Сполучені Штати Америки закликали владу і опозицію Грузії не вдаватися до кроків, які були б свідомою провокацією щодо іншої сторони і могли б призвести до насильства.

Як сказав речник Держдепартаменту США Шон МакКормак, такі питання треба вирішувати через мирний політичний діалог, і саме це сподіваються побачити в Вашингтоні.

У середу в столиці Грузії, де вже шостий день тривали протести опозиції, запровадили надзвичайний стан. Це сталося вже після заяви Солани і майже одночасно з заявою США. Пізніше, вже після заяви ОБСЄ, надзвичайний стан поширили на всю країну.

Раніше цього дня поліція й загони спецпризначення з застосуванням спецзасобів розганяли в Тбілісі демонстрації опозиціонерів; до лікарень звернулися кількасот осіб.

Влада Грузії також посилила тиск на опозиціонерів і звинувачує їх у зв’язках із російськими спецслужбами.
XS
SM
MD
LG