Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті з виконання покарань заперечують інформацію про застосування сили до в’язнів колонії на Луганщині


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Днями українська правозахисна група заявляла про наявність даних, що після втечі в колонії в Слов’яносербському районі до закладу ввели спецназ. Тоді, за повідомленням, близько тридцяти в’язнів на знак протесту порізали собі руки, груди, животи. Проте у Державному департаменті з питань виконання покарань відкидають інформацію про акцію протесту.

Смертельне поранення замість волі дістав 10 листопада ув’язнений виправної колонії №60 (селище Лозовське Слов’яносербського району на Луганщині). Постріл по ньому зробили під час втечі.

Опів на п’яту ранку 10 листопада троє засуджених на довічне позбавлення волі, зламавши ворота вентиляційного отвору, вийшли з камери. Засуджені завдали тілесних ушкоджень молодшому інспекторові чергової зміни та вийшли з будинку, повідомили Радіо Свобода в луганському управлінні Державного департаменту з питань виконання покарань.

«Була спроба втечі трьох засуджених до довічного ув’язнення. Була застосована зброя. Один був смертельно ранений і помер. Він був ватажком організованого злочинного угруповання у Сумській області не один рік. На його рахунку вбивства, скоєні власноруч, плюс його підручними. Решта двоє втікачів не потерпіли. Їх затримали», – повідомили в луганському управлінні Держдепартаменту.

Раніше агенція УНІАН повідомляла, що, за даними Вінницької правозахисної групи, після спроби втечі у колонію ввели спецназ, котрий застосував каральні засоби до решти засуджених. Також заявляли, буцімто близько 30 ув’язнених на знак протесту проти насильства вчинили акти самокаліцтва.

Чи було насильство?

У луганському управлінні Державного департаменту з питань виконання покарань цю інформацію заперечили.

«Стосовно інших ув’язнених ані силу, ані інші заходи не застосовували. Це був просто епізод існування колонії. Спроба втечі припинена. Обстановка стабільна, наразі проводиться слідство, розслідування. Тут перебувають і обласна прокуратура, представники Департаменту, представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини…» – сказали в луганському управлінні Держдепартаменту з питань виконання покарань.

Тим часом саме у цій колонії кілька років тому стався інцидент, який отримав великий розголос. Один із засуджених звертався до Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян.

Голова правління цього Комітету Микола Козирев розповідає: «Лукашов Олександр звернувся до нас у комітет. У жовтні 2003 року спецпідрозділ зайшов у камеру до засуджених, і їм наказали вийти у коридор. Там їх почали бити палицями. Він пише, що це було безпричинно. Очевидно, якісь причини були, але ж таке побиття абсолютно протизаконне! Наступного дня Лукашов, а з ним іще п’ятеро людей на знак протесту скоїли суїцидні дії. А саме – загнали собі дріт у живіт», – каже Микола Козирев.

Але в управлінні охорони, нагляду та безпеки луганського управління Держдепартаменту нагадують недавній виступ на телебаченні уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової. Вона зазначала, що в Луганській області відсоток смертності серед засуджених нижчий, ніж в інших регіонах, а їхнє утримання краще.
XS
SM
MD
LG