Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС закликають Грузію скасувати надзвичайний стан


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Сполучені Штати закликають Грузію негайно скасувати надзвичайний стан у країні. Про це заявив заступник помічника держсекретаря США Матью Брайза після зустрічей із грузинськими посадовцями у Тбілісі. Раніше з таким же закликом виступив спеціальний посланник ЄС на Південному Кавказі Пітер Семнебі.

Грузія стала об’єктом особливої уваги європейських і американських високих посадовців після розгону владою опозиційного мітингу у Тбілісі 7 листопада. Американський дипломат Брайза назвав недавні занепокоєння в Грузії «шоком для системи». За його словами, Вашингтон стурбований тим, щоб демократичний розвиток у Грузії поновився якомога швидше.

А європейський посланник Семнебі висловив сподівання, що між урядом і опозицією відбуватиметься відкритий і прозорий діалог у рамках переговорів.

Представник держдепартаменту США Брайза заявив, що, окрім скасування надзвичайного стану, Тбілісі має поновити всі телевізійні програми. У день розгону опозиції грузинська влада призупинила роботу телекомпаній «Імеді» і «Кавкасія».

Посланник ЄС Семнебі разом із головою делегації Єврокомісії в Грузії і французьким послом відвідав офіс закритої телекомпанії «Імеді». За його словами, вони помітили сліди розгардіяшу, який, очевидно, став результатом вторгнення в офіс представників внутрішніх сил кілька днів тому.

Міжнародна спільнота допоможе Грузії

Європейський високий посадовець вважає, що перед Грузією стоять серйозні виклики – адже до позачергових виборів 5 січня залишається дуже мало часу, тож потрібно якнайшвидше подолати наслідки подій минулого тижня і відновити діалог між урядом і опозицією.

Семнебі запевнив, що зі свого боку міжнародна спільнота готова допомогти Тбілісі провести вибори: «Євросоюз і інші міжнародні партнери готові допомоги Грузії в цей важливий і складний момент. Це також включає всіляку допомогу, щоб забезпечити, що вибори пройдуть за міжнародними стандартами».

Однак, додав представник ЄС, вирішення основних проблем залишається на відповідальності грузинського суспільства, його політичних сил, і будь-яке міжнародне втручання відбувається тільки для того, щоб «полегшити грузинському суспільству, політичним силам у Грузії досягти консенсусу з найважливіших питань».

Він ухилився від коментаря щодо можливої участі Росії в грузинських подіях – мовляв, для цього існує замало доказів.

Водночас вістка про залучення Москви таки надійшла, щоправда, тим часом тільки з боку Тбілісі: грузинський міністр із вирішення конфліктів Давіт Бакрадзе заявив, що Росія розмістила в Абхазії додаткове озброєння і військову техніку.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • У Грузії надзвичайний стан • Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності • Грузинська поліція розігнала табір і мітинг прихильників опозиції перед парламентом в Тбілісі
XS
SM
MD
LG