Доступність посилання

ТОП новини

Автопробіг як форма антипрезидентського протесту у Пакистані


Дар’я Марченко Київ, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Беназір Бхутто закликала пакистанців приєднатись до автопробігу проти надзвичайного стану. Завтра лідерка опозиції планує очолити колону автомобілів, які рухатимуться з Лахора до столиці країни Ісламабада.

У зверненні до співгромадян Беназір Брутто наголосила: «Я звертаюсь до пролетаріату, середнього класу, громадянського суспільства, адвокатів, інтелігенції, студентів, фермерів, дрібних підприємців та бізнесменів: це ваша земля і вам доведеться її захищати. Я розпочинаю цей марш для захисту Пакистану, тож усі ви маєте приєднатись».

Подолавши 200 кілометрів, Беназір Бхутто і очолювана нею автоколона сподіваються прибути до Ісламабада до інавгурації президента, призначеної на 15 листопада. Опозиція вимагає звільнення політичних в’язнів і стверджує, що майбутні парламентські вибори будуть шахрайством, якщо права громадян повністю не відновлять.

Водночас, заступник міністра інформації Пакистану Тарік Азім Хан попередив, що екс-прем’єру не дозволять втілити в життя її ініціативу, оскільки масові акції в умовах надзвичайного стану заборонені. Влада вже зривала мітинги опозиції: минулої п’ятниці Беназір Бхутто взяли під домашній арешт, щоб завадити їй очолити мітинг у Равалпінді, а її прихильників розігнали палицями.

Мушарраф не скасовує надзвичайний стан, щоб не втратити посаду головнокомандувача?

Президент Пакистану Первез Мушарраф пообіцяв провести парламентські вибори 9-го січня, але відмовився назвати дату скасування надзвичайного стану, що діє в країні вже півтора тижня.

«Ми вважаємо оголошення дати виборів позитивним зрушенням. Водночас ми хочемо, щоб генерал Мушарраф пішов на пенсію або звільнився з посади головнокомандувача армії до 15-го листопада – відповідно до статті 44-ї Конституції, оскільки зараз уряд стверджує, що він не може звільнитись, бо це поставить під сумнів його президентство» – заявила Беназір Бхутто.

У четвер спливає термін президентських повноважень Мушаррафа. Однак Верховний суд Пакистану не може оголосити офіційні результати виборів, на яких його переобрали на черговий п’ятирічний термін, доки не розгляне подання опозиціонерів. Вони вважають нелегітимними президентські вибори, що відбулись у жовтні, оскільки за Конституцією лідер держави не може бути одночасно головнокомандувачем армії.

Після перевороту 1999 року і проголошення себе президентом Пакистану Первез Мушарраф так і не склав із себе повноваження військового чільника.
XS
SM
MD
LG