Доступність посилання

ТОП новини

Місяць після вибухів у Дніпропетровську люди ще в лікарнях


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 13 листопада 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає рівно місяць від дня, коли у Дніпропетровську від вибуху в житловому будинку на вулиці Мандриківській загинуло 23 людей. Більше ніж десять і досі перебувають у лікарнях, кілька людей отримали статус інвалідів. Збитки від надзвичайної події оцінили у понад 100 млн грн. Які ж уроки газової трагедії? Чи може влада та газопостачальники гарантувати, що аварія не повториться?

Наразі дніпропетровські газовики звітують про величезний фронт робіт. Щоб відновити життєздатність газорозподільчої мережі, перевірили 10 км газопроводу безпосередньо в районі аварії та 3 км всередині кварталів, запустили нове обладнання на трьох ГРП, замінили тисячі несертифікованих газових шлангів та десятки несправних приладів у будинках. І все власним коштом.

Крім того, як повідомив новий керівник підприємства «Дніпрогаз» Олександр Черников, у місті розробили нову схему роботи аварійної служби, на третину збільшивши кількість бригад, що працюють у зміні.

Хто відповідає за стан газових мереж?

Однак усе це, каже Олександр Черников, не гарантує того, що газові комунікації більше не вийдуть з ладу: на перевірку та утримання їх у належному стані бракує коштів, а вартість лише нагальних робіт складає півмільйона гривень. Газовики стверджують: у перебігу приватизації підприємство отримало дуже зношене обладнання та мережі.

Влада теж не хоче брати на себе відповідальності за стан газових мереж. Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко заявив: за підтоплення та зсуви відповідаємо за законом, а за газ – вибачайте, то приватна власність.

Коли відбулася приватизація газових мереж і електропостачання, більшість комунікацій, мереж і ГРП будувалися або за замовленням управління капітального будівництва, або за рахунок коштів, які виділяла влада, стверджує пан Куліченко.

Нічого гарантувати не можуть і дніпропетровські МНСники. Кажуть, на підтримку відомства в області цього року отримали всього 700,000 гривень, їх вистачило на закупівлю кількох спеціалізованих автомобілів. Для роботи на надзвичайних ситуаціях, особливо на багатоповерхових будинках, досі бракує обладнання. Тому на наступний рік з обласного бюджету просять майже 10 млн грн для технічного переобладнання.

Начальник Головного управління МНС у Дніпропетровській області Віктор Бутківський каже, що необхідно значно підвищити рівень та технічне оснащення техніки для аварійно-рятувальних робіт.

Між тим правоохоронці й досі не поставили крапку в питанні, з чиєї ж провини сталася трагедія. Попередня версія – зношеність обладнання і безвідповідальність фахівців «Дніпрогазу». Газовики ж своєї відповідальності поки не визнають, хоча потерпілим уже почали виплачувати компенсацію.

Матеріали до теми:

• У Дніпропетровську – скандал із виплатами компенсацій постраждалим від вибуху побутового газу • На Луганщині небезпечно навчатись у 48 школах • Дніпропетровськ: мешканці будинку, найближчого до того, де стався вибух, жаліються • Дніпропетровські потерпілі не знають, де зимуватимуть • Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла
XS
SM
MD
LG