Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині небезпечно навчатись у 48 школах


Ярослав Гребенюк Луганськ, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після вибуху у Дніпропетровську газові компанії організували перевірку всіх своїх об’єктів у регіонах України. Проте чомусь забулося, що тиждень тому у Дніпропетровську обвалився шкільний спортзал. Чи відповідають правилам безпеки шкільні заклади у Луганську?

(RadioSvoboda.Ua)
Напередодні 1 вересня пожежники перевірили всі навчальні заклади і заборонили починати навчальний рік у сорока восьми школах.Там не було вогнегасників, пожежних рукавів, пожежної сигналізації. Але вони працюють, не виправившись, за «умовного дозволу».

17 шкіл-порушників у Луганську. Хоча напередодні початку шкільного року секретар Луганської міської ради Надія Чернова рапортувала про готовність.

«Протипожежні заходи дуже дорого коштують. Хоча цього року на них і покладені кошти в десятки разів більші, ніж раніше, їх не вистачає. Але ми вирішуємо, в міру можливості, ці проблеми. Хоча у нас і сьогодні є школи, котрі завершують підготовку до 1 вересня уночі», – казала Надія Чернова.

Скандалу зі зривом навчання уникнути вдалось. Пожежники дали дозвіл на відкриття шкіл, якщо недоліки ліквідують.

Кошти на часткове виправлення знайшлися. У луганській школі №26 закупили вогнегасники та пожежні рукави, обробили протипожежною речовиною стропила… А на пожежну сигналізацію не вистачило. Отже, школа вважається «умовно небезпечною», розказує директор Світлана Банатова.

«Нам підписали акт також умовно. Грошей не було навіть на найнеобхідніше щодо пожежної безпеки. Тепер уже цю умовність із нас зняли. Хоча треба, зрозуміло, робити пожежну сигналізацію. Це проблема, як у всіх школах. Але коли на це цілеспрямовано дадуть гроші, я ж не знаю», – каже Світлана Банатова.

Коштів мало, небезпека триває

Після серпневої перевірки з міського бюджету дали майже 850 тисяч гривень. Це у десять разів більше, ніж минулого року, проте у десятки разів менше, ніж треба. Стільки, за словами начальника міського управління освіти Валентини Кияшко, коштує сигналізація тільки для двох шкіл.

Пожежники очікують, що школи Луганщини стануть безпечними на початку наступного року, каже начальник центру пропаганди Головного управління МНС в Луганській області Олег Дрозденко.

«Таких шкіл у Луганській області 48. Терміни підготовки у всіх різні, залежно від недоліків. Деякі мають усунути недоліки з пожежної безпеки лише до першого кварталу 2008 року, якщо передбачаються великі матеріальні витрати», – каже Олег Дрозденко.

Доти життя учнів цих шкіл перебуває під загрозою. Упродовж останніх п’яти років у навчальних закладах Луганщини сталось 35 пожеж.

Матеріали до теми:

• НП державного масштабу – підсумки та уроки
XS
SM
MD
LG