Доступність посилання

ТОП новини

Сотівські терни


Тетяна Ярмощук Київ, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Досягнення домовленостей чи продовження переговорів? Із чим сьогодні повернеться українська делегація із Киргизстану? Чи вдасться Україні підписати двосторонній протокол із Киргизстаном, необхідний для вступу до Світової організації торгівлі?

Україна має пропозиції, від яких киргизька сторона не зможе відмовитися. Про це напередодні візиту української делегації до Киргизстану заявляв заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак. Що це за пропозиції, пан Шлапак не зізнався.

«Ми направили киргизькій стороні наші пропозиції щодо врегулювання як питання вступу до СОТ, тобто нашого двостороннього протоколу, так і питань боргу. Є домовленість, я поки що її не можу коментувати, що під час поїздки ми зможемо зробити киргизькій стороні дуже хороші пропозиції» – заявив заступник голови Секретаріату Президента.

Олександр Шлапак висловив переконання, що делегація зможе зняти всі заперечення, які будуть у киргизької сторони.

Україну не хочуть пускати до СОТ попереду Росії

Тим часом міністр економіки Анатолій Кінах запевняв кореспондентку Радіо Свобода, що Україна не визнаватиме зовнішнього боргу перед Киргизстаном: «Україна поїхала до Киргизстану з простягнутою рукою на дружбу та співпрацю. Це переговорний процес. Єдине, що я хочу офіційно підтвердити офіційно, що Україна готова розглядати дуже багато пропозицій, але пропозиція зафіксувати так звану заборгованість, як зовнішній борг України, Україна як держава, і це директиви для нашої делегації, не підтримувала і підтримувати не буде. Ми будемо шукати рішення в іншій площині».

Вступ України до СОТ та домовленості з Киргизстаном – це виключно політичне питання, переконаний екс-міністр фінансів, бютівець Сергій Терьохін: «Головна ідея є простою, коли не хочуть впускати Україну до СОТ попереду Росії. Коли Україна першою увійде в СОТ, тоді в України, відповідно до правил цієї організації, буде право спитати Росію, якого біса Росія поставляє в Україну сиру нафту з експортними митами, що заборонені правилами СОТ, чому Росія застосовує правила антидемпінгових переслідувань щодо наших труб...».

Раніше російські чиновники заявляли про ймовірність синхронізувати з Україною вступ до Світової організації торгівлі. Наразі Україна вже завершила переговори з усіма членами Робочої групи СОТ.

Протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг не підписаний лише з Киргизстаном, який вимагав, щоб Україна визнала зовнішній борг у розмірі майже 28 мільйонів доларів. А український уряд уже кілька разів переносив бажану дату вступу України до СОТ.
XS
SM
MD
LG