Доступність посилання

ТОП новини

Україна узгодила з Киргизстаном умови вступу до СОТ


За словами міністра закордонних справ Арсенія Яценюка, сторони підписали двосторонній протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг. Цей протокол був останнім документом, який Україні залишалося підписати з членами робочої групи Світової організації торгівлі, перш ніж Київ зможе вступити до СОТ. Посол Киргизстану в Україні Еркін Мамкулов підтвердив, що на сьогоднішній день питання про борг у 27 мільйонів доларів виключене з порядку денного двосторонніх українсько-киргизстанських відносин і у двох країн немає фінансових претензій одна до одної.


За словами міністра закордонних справ Арсенія Яценюка, сторони підписали двосторонній протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.

Цей протокол був останнім документом, який Україні залишалося підписати з членами робочої групи Світової організації торгівлі, перш ніж Київ зможе вступити до СОТ.

«Ми дійсно закінчили переговорний процес із Киргизстаном і підписали двосторонній протокол щодо доступу на ринки товарів і послуг. Таким чином, останній протокол, який був надзвичайно важливим для переговорного процесу, Україною підписаний. (Вступ до) СОТ – наступний крок. А фактично, наступний крок – це затвердження звіту Робочою групою. Звіт у нас уже готовий, усі сторінки погоджені. Тому я щиро сподіваюсь на те, що звіт Робочої групи буде затверджений у найкоротший період. Я вже не бачу інших перепон. Хоча все може відбутись – але мені важко здогадатись, якими можуть бути інші перепони (до вступу у СОТ). До кінця поточного року звіт робочої групи і формалізація питання щодо вступу України до СОТ повинні бути завершені», – сказав Яценюк.

Посол Киргизстану в Україні підтвердив повідомлення Арсенія Яценюка.

Еркін Мамкулов повідомив, що на сьогоднішній день питання про борг у 27 мільйонів доларів виключене з порядку денного двосторонніх українсько-киргизстанських відносин і у двох країн немає фінансових претензій одна до одної.

Киргизстан наполягав на врегулюванні питання боргу України до підписання документів щодо СОТ. Бішкек хотів, щоб Київ визнав за державний і ніс відповідальність за повернення боргу приблизно в 27 мільйонів доларів, який виник ще за радянських часів.

Україна заявляла, що такий борг є не державним, а боргом окремих українських підприємств.

У вівторок Президент Віктор Ющенко вже заявляв про підписання цього протоколу; інші джерела повідомляли, що компромісу так і не досягли. У середу переговори в Бішкеку продовжилися.

Водночас Кабінет міністрів України ухвалив цього ж дня, в середу, розпорядження надати Киргизстанові 138 мільйонів гривень гуманітарної допомоги – якраз на суму того боргу.

У вівторок Віктор Ющенко підписав указ про надання Киргизстанові гуманітарної допомоги «у зв’язку з землетрусом» у цій країні.

Останній землетрус у Киргизстані, без жертв і значних руйнувань, був на початку жовтня. Перед цим кілька сильніших землетрусів сталися наприкінці грудня минулого року й на початку січня цього року.
XS
SM
MD
LG