Доступність посилання

ТОП новини

Коли дійде газ до гірських сіл Закарпаття?


Надія Петрів Ужгород, 13 листопада 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – В одному з перших сіл гірського Воловецького району Закарпаття цього тижня запалили блакитний вогник. Решті доведеться ще довго чекати, бо газифікувати гірські райони найзахіднішої області України надзвичайно важко. Складний рельєф, а нерідко й проблеми з фінансуванням є причиною того, що на сьогодні повністю газифіковані лише два райони області.

"Молода господарка Вікторія не може натішитися з того, що в її оселі вже також є блакитне паливо. Готувати на ньому, каже. одне задоволення..."
(RadioSvoboda.Ua)
Минулої зими родина Курахів з гірського села Нижні Ворота, що у Воловецькому районі Закарпаття витратила більше 2,000 гривень на дрова. Ганна каже, їхня родина витратила на підведення газу чималу суму грошей, але й не сподівалася, що цієї зими дочекається такого блага цивілізації.

Будувати підвідний газопровід до Нижніх Воріт почали ще 2006 року, найбільше витратилися на нього самі селяни – вони зібрали понад 600,000 гривень. Ще 120 тисяч винайшли в бюджеті села, але підключили газ лише до двох будинків, решту обіцяють під’єднати вже найближчим часом.

Голова Воловецької райдержадміністрації Михайло Реблян сподівається, що наступного тижня буде газифіковано ще 10 кілометрів, бо труби змонтовані труби і випробувані. «Залишилося здати виконавчу документацію».

70% області газифіковано

Закарпатська влада ствреджує, що підвести газ до гірських населених пунктів найважче через нерівний рельєф. Але до цього додаються ще й проблеми з фінансуванням. Начальник Головного управління економіки Закарпатської облдержадміністрації Віктор Погорєлов звертає увагу на те, що торік на будівництво газових мереж краю з Держбюджету надійшло майже 12 мільйонів гривень. Натомість цього року – ледве 2.5 мільйонів. Тому місцева влада, населення, підприємства змушені розраховувати на власні сили.

Попри малі кошти, пан Погорєлов наголошує, що в цьому році розроблені програми газифікації насамперед сільської місцевості. Передбачає прокласти майже 200 кілометрів підвідних газових мереж.

Віктор Погорєлов стверджує, що Закарпатська область не пасе задніх у плані газифікації – нині 70% населених пунктів області мають газ. Щоправда, переважно в низинних районах. А Воловеччині, за прогнозами, повної газифікації доведеться чекати до 2014 року.

Матеріали до теми:

• КОМУ У МОРОЗИ ЖИТИ ДОБРЕ? • В Ужгороді по-новому борються з боржниками за комунальні послуги • У Луганську на опалювання витрачають однакові суми при –25° та при +10°? • А ти заплатив за тепло? У Донецьку з приватними неплатниками комунальних послуг стали боротися через суди • Зима і опалення. Чи мерзнутимить закарпатці?
XS
SM
MD
LG