Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині руйнують кургани


Ярослав Гребенюк Луганськ, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Зруйнована історія: слідами корупціонерів». Такий заголовок фотовиставки присвяченій зруйнованим курганам, що відкрилася в Луганській обласній бібліотеці. Кургани це поховання кам’яного віку, мідної та бронзової доби. У багатьох випадках їх знищують бульдозерами аби зробити лани, інколи давні могили розкопують «чорні археологи».

Польовий набір «чорного археолога»: саморобний металошукач та лопата
(RadioSvoboda.Ua)
Один з організаторів виставки, голова ради об’єднання «Луганська археологічна спілка» Олексій Бритюк, розповідає, що в Луганській області тисячі курганів. Всі вони стоять на обліку, і понад 90% знищуються. Їх розорюють фермери, через них прокладають кабелі, в тілі курганів копають грабіжницькі шурфи. «А кожному такому курганові не менш ніж 3-4 тисячі років, а зазвичай – більше. Втрата кожної такої пам’ятки – безповоротна», – каже Олексій Бритюк.

Кургани біля селища Широке у Слов’яносербському районі розорані. У шахтарський спосіб розкритий курган біля станції Баржаковка Перевальського району. У експозиції – кілька десятків фотознімків зруйнованих на Луганщині пам’яток історії.

Кургани виділили під земельні ділянки

Виставку організувало громадське об’єднання «Луганська археологічна спілка» та регіональний ресурсно-інформаційний центр проекту «Гідна Україна». Працівник центру Юлія Рощупкіна вважає, що зруйновані кургани – це насамперед результат корумпованих дій чиновників. Коли були виділені земельні ділянки, на яких розташовані пам’ятки історії та культури, напевне ніхто не виїздив на місця. «Ці землі не були виведені з категорії земель загального користування, не були переведені у категорію земель історико-культурного призначення», – каже Юлія Рощупкіна.

«Луганська археологічна спілка» зробила вибіркову перевірку пам’яток. Її активісти уклали акти про руйнацію курганів та написали документи на адресу голови обласної ради Валерія Голенка та керівника області Олександра Антипова.

Хто несе відповідальність за знищення курганів?

Археологи запитали у можновладців, хто конкретно відводив землю під пам’ятками, хто несе відповідальність за їхнє знищення. У відділі оцінки земель управління земельних ресурсів Луганської області кажуть, що робити висновки про історичну цінність ділянок – не їхня робота. Начальник відділу Лідія Чічва стверджує, що всі такі об’єкти повинні мати відповідні паспорти.

«У разі вилучення або викупу земельних ділянок органи охорони культурної спадщини роблять свої висновки щодо археологічних об’єктів. Якщо на ділянках не розташовані пам’ятки, це одні висновки, якщо розташовані – вони пишуть умови передачі земельних ділянок»,– каже пані Чічва.

На обласному рівні охороною культурної спадщини займається управління культури та туризму Луганщини, а саме – заступник начальника управління Володимир Виборний. Наразі він на лікарняному. Подейкують, з нагоди скандалу з черговою зруйнованою пам’яткою.
XS
SM
MD
LG