Доступність посилання

ТОП новини

Беніта Ферреро-Вальднер: потрібно провести незалежне розслідування подій у Грузії


Комісар ЄС також заявила про стурбованість запровадженням надзвичайного стану в Грузії, обмеженням у роботі медіа.

Комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства заявила про це у середу під час свого виступу на сесії Європарламенту в Страсбурзі.

«Ми дуже занепокоєні ситуацією в Грузії, ми висловлюємо жаль щодо масового використання сили проти демонстрантів, закриття телевізійних станцій. Потрібне незалежне розслідування», – сказала вона.

Комісар ЄС також заявила про стурбованість запровадженням надзвичайного стану в Грузії, обмеженням у роботі медіа.

«Це не відповідає демократичним цінностям», – сказала Ферреро-Вальднер.

Водночас вона зазначила, що рішення Президента Грузії провести дострокові вибори та референдум про дату проведення парламентських виборів повинні зменшити напругу в країні.

Раніше в середу спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе повідомила, що оголошений спершу на 15 діб надзвичайний стан скасують уже цієї п’ятниці.

Водночас суд у Тбілісі санкціонував арешт екс-міністра оборони Грузії, а нині опозиційного діяча Іраклі Окруашвілі.

Його звинувачують у службовому недбальстві, перевищенні повноважень, відмиванні грошей та здирництві.

Генпрокуратура заявила, що оголошує екс-міністра оборони у розшук і забирає у держбюджет 6 мільйонів доларів, сплачених як застава, оскільки він не з’явився сьогодні на судове засідання.

Гроші заплатили на початку вересня, щоб звільнити опозиціонера з-під варти, куди він потрапив за звинувачення Президента Міхеїла Саакашвілі у спробах фізичного знищення політичних опонентів.

Наразі Окруашвілі перебуває у Німеччині.

Його адвокат Ека Беселія заявила, що екс-міністр не довіряє судовій системі Грузії і навряд чи повернеться.

У ніч із 7 на 8 листопада Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі запровадив надзвичайний стан на всій території країни. Протягом дії цього стану, зокрема, всім теле- і радіоканалам, крім громадського, заборонили збирати та розповсюджувати інформацію про події в країні.

Президент Грузії запровадив надзвичайний стан у відповідь на масові демонстрації протесту, що тривали в Тбілісі з 1 по 7 листопада і які завершилися розгоном демонстрантів 7 листопада правоохоронними органами із застосуванням водометів і сльозогінного газу.

Саакашвілі також оголосив про призначення дострокових президентських виборів на 5 січня 2008 року та референдуму щодо термінів виборів парламенту – навесні чи восени наступного року.
XS
SM
MD
LG