Доступність посилання

ТОП новини

Сірка з затонулих у Керченській протоці кораблів «Ковель» та «Нахічевань» витікає у море, повідомило Міністерство з охорони довкілля України


За результатами водолазного обстеження суховантажу «Ковель» встановили, що судно має пробоїну борту, кришки двох трюмів зірвані.


За результатами водолазного обстеження суховантажу «Ковель» встановили, що судно має пробоїну борту, кришки двох трюмів зірвані.

За інформацією, отриманою українською стороною від російської, водолазне обстеження судна «Нахічевань» виявило аналогічну ситуацію – сірку з трюмів повністю вимило течією. В інтерв’ю Радіо Свобода голова Національного екологічного центру України Сергій Тарасюк заявив, що сьогодні важко спрогнозувати наслідки цієї ситуації.

«Сірка, - це так званий кристалічний неметал. І вона хоч малоактивна у воді, здатна утворювати, зокрема, слабі кислоти. У Керченській протоці вона ж контактує не з водою. Ми кажемо “морська вода”. Але це дуже складний хімічний розчин солей, інших сполук, який складається з дуже багатьох речовин. І ми не знаємо, що зараз розчинено у цій так званій морській воді. І яка тут буде реакція – важко сказати навіть хімікам» – повідомив голова Національного екологічного центру України Сергій Тарасюк.

Від шторму в Азовському і Чорному морях десять днів тому постраждали понад 10 суден, 5 із них затонули, 8 сіли на мілину. Через це у море потрапила більш ніж тисяча тонн мазуту і майже 7 тисяч тонн сірки.

У Керченській протоці масово гине птиця й риба.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом забруднення моря.
XS
SM
MD
LG