Доступність посилання

ТОП новини

У Римі знайшли печеру Ромула і Рема – засновників Вічного міста


Наталка Кудрик Рим, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Римі оголосили про сенсаційну археологічну знахідку: виявили печеру вовчиці, котра, за переказами, вигодувала братів-близнюків Ромула і Рема – засновників Вічного міста.

Культове місце, пов’язане з міфологічною історією Стародавнього Рима, шукали століттями. Загадкову печеру вовчиці знайшли у Римі біля підніжжя Палатинського пагорба на глибині 16 метрів, поруч з руїнами палацу першого римського імператора Октавіана Авґуста.

Міністр культури Італії Франческо Рутеллі назвав знахідку неймовірно вражаючою: «Йдеться про відкриття, яке свідчить наскільки невичерпною є історична спадщина Італії, а саме її найцінніші місця, пов’язані з легендою і міфом».

Підлога в печері оздоблена мармуровою мозаїкою

За першими описами археологів, напівкругла підземна структура висотою приблизно 9 метрів з діаметром 7,5 метрів і площею майже 700 квадратних метрів. Подальші розкопки допоможуть знайти вхід до печери, наразі вона завалена землею. Однак опущена у дірку мікротелекамера вже зафіксувала підлогу, оздоблену мармуровою мозаїкою з геометричними малюнками древньоримської доби. Виглядає, що імператор Авґуст умисно збудував власні хороми біля такого символічного місця у Римі. Так вважають дослідники античної історії Вічного міста.

Довкола заснування Рима існує легенда, що немовлят-близнюків Ромула і Рема знайшла у колисці не березі річки вовчиця, котра їх і вигодувала. Коли брати виросли, вирішили заснувати нове місто, але під час суперечки Ромул убив Рема. Отож 2 760 років тому, а точніше 21 квітня 753 року до н.е., Ромул сам заклав місто Рим. Саме ця дата в античній історії вважається символічним днем народження Вічного міста, а зображення вовчиці з двома малюками стало емблемою Рима.

Нова знахідка в італійській столиці є прикладом того, як давня байка стає реальною історією. Згодом після реставрації печеру легендарної вовчиці відкриють для допитливих туристів.
XS
SM
MD
LG