Доступність посилання

ТОП новини

285 років від народження Григорія Сковороди


Віталій Пономарьов Київ, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Дуже важко бути злим, легко бути добрим». Ці слова полюбляв повторювати філософ, поет і композитор Григорій Сковорода, який народився цього дня 285 років тому. Він уславився своїми віршами, піснями, філософськими трактатами і самим способом життя, яке проводив у повній відповідності до власного вчення.

Григорій Сковорода. З портрету ХVIII ст.
Козацький син Григорій Сковорода народився 22 листопада 1722 року у сотенному містечку Чорнухах на Полтавщині.

Він навчався у Києво-Могилянській академії, співав у придворному хорі імператриці Єлизавети у Санкт-Петербурзі та у хорі православного храму у місті Токаї в Угорщині.

З Токая Сковорода здійснив освітню подорож Європою, відвідавши Галле, Прагу, Відень, Братиславу і Будапешт.

Після повернення до України Сковорода викладав у Переяславському та Харківському колегіумах, згодом учителював у маєтках козацької старшини.

У середині свого життя філософ пережив глибоку світоглядну кризу, а сорока семи років він взагалі залишив службу і обрав мандрівний спосіб життя.

«Залиш печалі світу, Марнотність всіх діянь. Щоб в небо возлетіти, На хвилю чистим стань».

Упродовж чверті століття Сковорода мандрував Слобожанщиною, гостював у маєтках своїх приятелів та у монастирях, однак найбільше любив жити на пасіках.

Він писав вірші, філософські трактати і діалоги, дякуючи в них Богові за те, що він, за словами філософа, «зробив потрібне легким, а важке – непотрібним».

Сковорода вільно володів п’ятьма іноземними мовами і перекладав Цицерона, Плутарха, Горація та Овідія. Він також писав пісні, канти та псалми, грав на бандурі, кобзі та скрипці і особливо полюбляв флейту.

Григорій Сковорода помер на світанку у неділю 29 жовтня 1794 року у маєтку свого приятеля в селі Пан-Іванівці на Слобожанщині.

На своєму надгробку він заповів вибити напис: «Світ ловив мене, але не впіймав».

«Кинь світ оцей закутий, Він завше темний ад. Паде хай ворог лютий; Линь в гори, світлий град…»
XS
SM
MD
LG