Доступність посилання

ТОП новини

Поствиборчий фінал


Тетяна Ярмощук Київ, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Готовність №1. Майбутні депутати завершили технічну підготовку, а новачки ознайомилися з системою «Рада». Тож, народні обранці нібито готові до відкриття першої сесій новообраного парламенту, яке має відбутися вже завтра. Втім, найважливіші та найсуперечливіші питання щодо майбутньої коаліції залишаються відкритими.

Вісім тижнів поствиборчого періоду. За цей час у Польщі встигли провести вибори та сформувати уряд. В Україні ж ясності немає й до сьогодні.

Робоча група із підготовка першого засідання, яка, до речі, теж довгенько не могла запрацювати, завершила свою роботу, узгодила технічні моменти та визначила тимчасову президію, яка працюватиме до обрання нового керівництва парламенту.

Лідерка Партії регіонів Раїса Богатирьова зазначила: «Тимчасова комісія буде складатися з кандидатур від Партії регіонів – Раїса Богатирьова, від Блоку Тимошенко – Турчинов, він НУНС – Зварич, від комуністів – Адам Мартинюк, і від Блоку Литвина – Ігор Шаров».

БЮТ готовий, а НУНС?

А от питання, які цікавлять найбільше, якою буде коаліція, і чи буде вона взагалі, залишаються відкритими. Блок Юлії Тимошенко вже завтра готовий передати до апарату парламенту всі необхідні підписи для створення коаліції, запевняє Олександр Турчинов, решта – справа за союзниками.

Олександр Турчинов: «Жоден депутат з нашої фракції немає сумнівів щодо своєї участі у цьому процесі. Я не маю передбачати, що наші союзники зрадять своїх виборців і відмовляться створювати коаліцію демократичних сил. Коли ж виникнуть інші політичні думки з цього приводу, це буде означати, що ті, чи інші депутати відмовилися від своїх передвиборчих обіцянок».

У «Нашій Україні – Народній самообороні» ситуація не така однозначна. Частина партійців вважає, що альтернативи коаліції з БЮТом немає. Один із її представників Анатолій Гриценко зазначив: «Я очікую, що всі члени НУНСу дотримуватимуться тих обіцянок, які вони дали українському народу».

Епопея НУНСу щодо кандидатури спікера ніби завершилася

Спершу, на політраді блоку, нунсівці визначили, що спікером парламенту має стати В’ячеслав Кириленко. Однак пізніше з’явилася й інша кандидатура – Івана Плюща, який висловлювався за створенні коаліції з Партією регіонів. Зрештою, після сьогоднішньої зустрічі з Президентом нунсівці зупинилися на кандидатурі Кириленка.

Дотеперішні поствиборчі заяви Президента плутають ще більше. З одного боку Віктор Ющенко заявляє, що альтернативи коаліції НУНС – БЮТ – немає. З іншого боку, він говорив про необхідність враховувати й інтереси інших політичних сил.

Президент Ющенко став жертвою синдрому, який свого часу відзначали у Президента Кучми, наголошує політичний експерт Артем Біденко: «Умовно кажучи, та людина, яка була у нього на прийомі і щось говорила, отримує карт-бланш на промову цієї інформації з вуст Президента. Чи то Луценко, чи то Балога».

Але інші експерти вважають, що Президент у нинішній ситуації грає власну гру. Які ставки у цій грі: другий президентській термін, стабільність в країні, чи комфортний Прем’єр? Не виключено, що все одразу.
XS
SM
MD
LG