Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія вшановує пам’ять жертв Голодомору


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Українська діаспора та інші мешканці Бельгії вшановують цими днями пам’ять жертв Голодомору. У середу в центральному соборі міста Брюссель відбувся молебень-богослужіння та панахида у супроводі органної і хорової музики, а в неділю заходи із вшанування загиблих від Голодомору пройдуть в інших місцях.

У неділю в українській церкві Святого Великого князя Володимира в Брюсселі відбудеться Архиерейська Божественна Літургія за жертви Голодомору. Цього ж дня у бельгійській національній Базиліці Пресвятого Серця під головуванням єпископів та у співслужінні з українським й іноземним духовенством Душпастирство Брюсселя Української греко-католицької церкви спільно з посольством України у Бельгії організовують молитовне вшанування пам’яті мільйонів жертв геноциду.

А в містечку Генк, що на північному сході Бельгії, українське посольство спільно з парафією Української автокефальної православної церкви проведуть заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору. Учасники церемонії покладуть квіти до пам’ятника жертв Голодомору 1932-33 років. Після цього відбудеться літургія в Соборі Святого Архистратига Михаїла.

Брюссель, кафедральний собор Святих Михаїла і Ґудули, XIII–XVII століття
Минулої середи в брюссельському Соборі Святого Михаїла та Ґудули вже вшановували пам’ять жертв страшної трагедії українського народу. Богослужіння проводилося під головуванням Апостольського Екзарха для українців Франції, Бенілюксу і Швейцарії Єпископа Михайла Гринчишина у співслужінні з іншими представниками ієрархії та духовенства. На панахиді також вшанували жертв трагедії, що сталася минулого тижня на вугільній шахті імені Засядька.

Увічнити пам’ять тих, хто помер жорсткою і болючою смертю

Єпископ Гринчишин наголосив у проповіді, що величезна трагедія Голодомору 75 років тому викликає у серцях українців усього світу священне бажання увічнити пам’ять тих, хто не з власної провини помер цієї жорсткою і болючою смертю. Єпископ наголосив, що в річницю трагедії українці мусять розповісти світу про цю тяжку незабутню подію:

«Ми хочемо повідомити світу не про наше бажання помститися, ми хочемо нагадати людям про жорстокість людини до людини, сподіваючись, що така величезна трагедія ніколи більше не повториться», – сказав Апостольський Екзахр для українців Франції, Бенілюксу і Швейцарії.

Україна закликає ЄС визнати Голодомор геноцидом

Посол України при Євросоюзі Роман Шпек наголосив у зверненні до учасників вечора, що, якщо ми мріємо про кращий світ, ми повинні пам’ятати про злочини минулого, розуміти їхню природу, засуджувати їх та попереджати їхнє повторення у майбутньому:

Роман Шпек: «Від імені Президента України Віктора Ющенка я хотів би звернутися до міжнародного співтовариства, зокрема до Євросоюзу і Європарламенту, з проханням визнати та засудити дії тоталітарного режиму. Визнання Голодомору як геноциду проти українців продемонструє, що Європа готова чесно говорити про наше спільне минуле, і тому готова говорити про наше спільне майбутнє».

Віце-президент Європарламенту Марек Сівец заявив, що, аби існувати і виживати, народ повинен знати правду про своє минуле. За його словами, Голодомор спричинив кривавий режим, а радянський комунізм використовував будь-які заходи, аби отримати контроль і владу, внаслідок чого загинули мільйони людей.

Марек Сівец: «Європарламент закликає всіх людей доброї волі і на Сході, і на Заході визнати Голодомор геноцидом. У цьому напрямку вже було зроблено багато дій. Ми зібралися тут, аби вшанувати жертв злочину, аби не допустити того, що такий злочин коли-небудь може повторитися».

Звернення до українців ЄС, що відзначають 75 річницю Голодомору, надіслали Папа Римський Бенедикт XVI, Архієпископ Брюсселя, Кардинал Годфрід Даннеел і Патріарх Київський та Всієї Русі-України Філарет. Їхні листи зачитали в залі брюссельського Собору.

Матеріали до теми:

• У Брюсселі відслужили молебень пам’яті жертв Голодомору в Україні

• Жнива скорботи: 75-ті роковини Голодомору в Україні. Хто і чому боїться назвати це геноцидом? • Українці на Апеннінах закликають італійську владу визнати Голодомор геноцидом • У Сватовому Луганської області встановили пам’ятник жертвам Голодомору • Вшанування жертв Голодомору проходить на Луганщині непомітно • Тема Голодомору в Українці цікавить і німецьких науковців • В Латвії вшановують пам''ять жертв Голодомору 1932-1933 років • Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору • Жертвами Голодомору 1932-33 років були і чехи із сіл на півдні України •&nbsp Головний рабин України закликав євреїв вшанувати пам’ять жертв Голодомору • Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі»

















XS
SM
MD
LG