Доступність посилання

ТОП новини

Від Голодомору на Харківщині помирали селами


Юлія Журавльова Дніпропетровщина, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Початок вимиранню українського селянства, за твердженням істориків, поклала постанова ЦК КП(б)У «Про заходи з посилення хлібозаготівель». Цією постановою запровадили невідоме жодній системі судочинства покарання – занесення на «чорну дошку». До колгоспів, селищ, або цілих районів, які незадовільно виконували хлібозаготівлі, припиняли завезення всіх, без винятку, промтоварів. Серед перших сіл Харківщини, занесених на «чорну дошку», були Лютеньки та Кам’яні Потоки. Сьогодні їх немає на сучасній карті області.

За кількістю померлих Харківщина утримувала сумне лідерство. Лише за 3 місяці 1933 року тут померло понад 600 тисяч осіб. Із болем згадує ті часи Лідія Галушко. Забирали все до останньої зернини, а померлих, серед яких були і ті, хто ще дихав, – кидали в єдину велику яму і ховали.

Лілія Галушко: «Кожен день збирали. Багато померло, багато. У нас теж. У нас було тройко: двоє дівчаток пухлі були, померли. А ми спаслися. А там у сусідів здохла корова, сибіркою боліла. Коти, собаки їли і подохли. Вони її закопали. А наші всім гуртом її відкопали, їли, варили. Кажемо: хоч помрем та будем ситі».

Мер Харкова каже, що змінив своє ставлення до Голодомору

В пам’ять про жертв Голодомору у Харкові мають звести Меморіальний комплекс. Ще рік тому ця ідея викликала негативну реакцію та непорозуміння з боку місцевої влади. Чиновники стверджували – найбільше від голоду постраждали райони області, тож там і треба будувати Меморіал. Сьогодні ж міський голова Михайло Добкін заявив, що нещодавній виступ Президента змінив його ставлення до цієї трагічної сторінки української історії, і незабаром у Харкові таки визначать місце для майбутнього пам’ятника.

Михайло Добкін: «Я впевнений, що це буде один з найкращих пам’ятників в Україні. Я навіть дав відповідну обіцянку Президентові країни з цього приводу. Місце його розташування – це парк Пам’яті. Я виїжджав туди, ми дивились».

Триває збір свідчень та складання списків жертв Голодомору

В Обласній програмі щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору, з якої, за вимогою фракції комуністів, виключили слово «геноцид» – таких пам’ятних знаків до кінця року передбачено встановити кілька. Загалом, це дерев’яні хрести – в тих районах, які найбільше постраждали від голоду. Там триває збір свідчень та складання списків жертв Голодомору і, як зазначає начальник обласного управління з питань внутрішньої політики Наталія Печерська, займаються цим здебільшо учні сільських шкіл.

Наталя Печерська: «Є пропозиція також від харківського Національного Університету імені Каразіна створити також таку групу. Але, там є певні матеріальні труднощі. Обласна програма не передбачала оплату такої роботи».

Скласти єдиний список постраждалих від Голодомору і видати регіональну книгу пам’яті у Харкові мають наступного року. А цієї суботи, 24 листопада, по всьому місту запалять свічки, а на Майдані Свободи із маленьких вогників створять великий поминальний хрест.

Матеріали до теми:

• Жнива скорботи: 75-ті роковини Голодомору в Україні. Хто і чому боїться назвати це геноцидом? • Українці на Апеннінах закликають італійську владу визнати Голодомор геноцидом • У Сватовому Луганської області встановили пам’ятник жертвам Голодомору • Вшанування жертв Голодомору проходить на Луганщині непомітно • Тема Голодомору в Українці цікавить і німецьких науковців • В Латвії вшановують пам''ять жертв Голодомору 1932-1933 років • Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору • Жертвами Голодомору 1932-33 років були і чехи із сіл на півдні України •&nbsp Головний рабин України закликав євреїв вшанувати пам’ять жертв Голодомору • Фотовиставку розсекречених архівних документів про Голодомор в Україні відкрили на Словаччині • Росія заявляє про «всілякі спекуляції з боку певних політичних кіл в Україні» навколо теми «голоду 30-х років у Радянському Союзі»

















XS
SM
MD
LG