Доступність посилання

ТОП новини

Поляки освоюють територію колишньої Німецької Демократичної Республіки


Єва Поштар Варшава, 26 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Поляки місцем свого проживання та роботи щораз частіше обирають територію колишньої НДР. Фахівці вказують, головним чином, на економічні причини цього явища. Не залишають без уваги й те, що в пострадянській дійсності колишньої НДР поляки почуваються, як удома.

Попри те, що після возз''єднання Східної та Західної Німеччини населення колишньої Німецької Демократичної Республіки отримало десятки мільярдів євро державної допомоги, потік німецьких іммігрантів із цих регіонів на захід країни не припиняється. На покинутій території шанс для себе бачать поляки. За офіційними даними, у Німеччині останнім часом створено близько 50 тисяч польських малих підприємств, а загалом у ФРН працює близько ста тисяч польських фірм. Яка тому причина?

Один із директорів польсько-німецької торговельно-промислової палати Томас Урбаньчик в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «На мою думку, причини польського буму в Німеччині такі: по-перше, поляки, на практиці долають обмеження на німецькому ринку робочих місць. Поляки не потребують дозволу на проживання в Німеччині чи на створення тут власної фірми. По-друге, Німеччина потребує виконавців дешевших послуг. Тому поляки створюють найчастіше підприємства у будівельному секторі, а також стоматологічні кабінети. Подібні послуги у виконанні німецьких фірм коштують значно більше».

Мешканці польських міст, таких, скажімо, як Щецін, масово переселяються на територію Східної Німеччини і займають смугу, шириною від 50-ти до 100 кілометрів від німецько-польського кордону.

Поляків приваблює на німецькому боці також дешеве житло

Працівник Щецінської агенції з продажу нерухомості Даріуш Адамовський розповів: «На німецькому боці кордону можна купити покинутий особняк за таку саму ціну, як квартиру площею 50 квадратних метрів у багатоповерховому будинку в Щеціні. Йдеться про суму близько 50 тисяч євро. Це, на мою думку, невеликі гроші, але треба взяти до уваги те, що німецькі міста вздовж польського кордону останнім часом почали вимирати. Жоден німець не хотів далі там жити. Якби не поляки, ці міста невдовзі перестали б існувати».

За польськими заробітчанами та підприємцями на німецьку територію подалися навіть студенти.

«Мені відомо, що польські підприємці відкривають тут свої офіси, навіть студенти зі Щеціна шукають житло для себе «на німецькому боці». Це тому, що плата за оренду приміщень в містах німецького прикордоння набагато менша, ніж у Щеціні», — наголосив представник Польсько-німецької торговельно-промислової палати Томас Урбаньчик.

Серед мешканців польських прикордонних міст щораз популярнішим стало народжувати дітей у німецьких добре оснащених лікарнях, також знаходити собі житло у Німеччині, але на роботу їздити, наприклад, до Щеціна. Слід зауважити, що у цьому випадку полякам у стосунках з німцями не заважають ніякі історичні перешкоди.
XS
SM
MD
LG