Доступність посилання

ТОП новини

«Заморожені внески». «За 2 роки повернути українцям внески колишнього Ощадбанку СРСР». Авантюра це чи обґрунтована пропозиція?


Наталія Коваленко, Олександр Лащенко «За 2 роки повернути українцям внески колишнього Ощадбанку СРСР». Такою є одна із найгучніших обіцянок недавніх виборів, яку взяв на себе БЮТ. Натомість частина економістів, банкірів, наступник Юлії Тимошенко на посаді Прем’єра Юрій Єхануров стверджують – ця обіцянка є популістською. Авантюра це чи обґрунтована пропозиція? Наскільки швидко можна компенсувати вклади?

ГЛАС НАРОДУ:
Скільки Ви або Ваші родичі, знайомі втратили заощаджень в Ощадбанку колишнього Радянського Союзу?
Василь Порфирович, будівельник:
- Усі, мабуть, втратили. Я втратив небагато — на моєму рахунку тисяч 10 було. Багато є таких, що й машини втратили. У нас в країні коштів немає таких, щоб можна було ці заощадження повернуть.
Анна, головний бухгалтер:
- Ми вкладали, але не втратили — вчасно зняли. Мені здається, що в державі немає таких грошей, щоб одночасно все повернути по прописаній отій програмі. Я сумніваюсь, що повернуть. Можливо, поступово.
Микола Михайлович, сервіс-інженер:
- 12 тисяч ми з жінкою втратили, а можна було й авто купити. Дід жінки на книжці мав 25 тисяч. Коли на книжку клали, то я вірив, що вони будуть у державі і нікуди не дінуться. А зараз ні в що не вірю, тому й рубля нікуди не кладу.
Любов Іванівна, журналіст:
- У мене батьки не втратили нічого. Тато передчував. Зняв усі гроші. Відсвяткував весілля усім 4 дітям, покупив коляски.
Микола Іванович, пенсіонер:
- Я втратив заощадження батька й матері — 8 тисяч. По 50 гривень вернули, хіба їм можна вірить. Це обман!
Ошукані вкладники колишнього Ощадбанку СРСР

На обслуговуванні Ощадбанку України є нині понад 52 мільйони рахунків колишнього Ощадбанку СРСР. Переважна більшість людей так і не дочекалися компенсації за радянські внески. Частина вкладників не дожила до сьогоднішнього дня, частині не повернули жодної копійки, а тим, кому вдалося щось отримати – одержали, відстоювавши у величезних чергах, максимум 50 гривень. Серед останніх — 75-річний пенсіонер із Києва Микола Кузьмич. Він втратив в Ощадбанку СРСР усі свої тодішні заощадження — сімнадцять тисяч карбованців:

«Все життя, а я пропрацював 52 роки, мрія купити маленьку хатину, коли вийду на пенсію, але вийшло все навпаки. В обіцянки граємося, обманюємо, дуримо людей. Нас зробили убогими. Це болюче питання усіх літніх людей. Один раз 50 гривень отримав — і все».

На які гроші загалом «кинули» українців у радянському Ощадбанку?

Ще з часів розпаду СРСР називають різні суми. В часи президента Леоніда Кравчука говорили про 140 мільярдів доларів. Перший віце-прем''єр, міністр фінансів Микола Азаров цього літа заявив, що обсяг коштів для компенсації вкладникам «Ощадбанку» дорівнює двом річним бюджетам України. Нагадаю, що доходи Держбюджету на цей рік – близько 29-ти з половиною мільярдів доларів. Зі свого боку, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін констатує – обґрунтованих розрахунків загальної суми компенсації досі немає.

«Остаточної цифри зобов’язань ніхто не знає, я думаю. Наскільки мені відомо, Ощадбанк почав здійснювати цю роботу, але до завершення вона не доведена. Коли діяла монопольна банківська система, то були електронні платежі, які були здійснені всіма філіалами Ощадбанку у нас на території України на користь центрального банку у Москві. Тобто тут списали, а там зарахували».

Обіцянка повернути українцям внески колишнього Ощадбанку СРСР за 2 роки є обґрунтованою, гроші знайти на це є де, запевняє представник БЮТ, колишній член уряду Сергій Терьохін:

«Коли ми цю ініціативу висували, то прорахували її. У будь-якого уряду є єдине джерело, де брати гроші – це видаткова частина бюджету. Наступного року видаткова частина бюджету становить близько 250 мільярдів гривень. А через 2 роки наше ВВП досягне приблизно 1 трильйона гривень».

А на думку члена наглядової ради Ощадбанку України Олександра Морозова, пропозиції БЮТ щодо радянських внесків неможливо виконати навіть технологічно, не кажучи про інші перешкоди.

«Я думаю, що це неможливо! Це просто дуже складна проблема. І так, з “кондачка”, це неможливо, навіть якщо будуть джерела. Я просто від цього абстрагуюсь. Якщо зробити там якийсь список олігархів і просто починати у них щось відбирати, я не думаю, що це буде можливо. Це може призвести просто до страшних наслідків».

Наскільки швидко можна компенсувати радянські вклади?

Компенсувати внески можна за 2 роки, переконує Юлія Тимошенко. Уряд вживає заходів, які дозволять розрахуватися із вкладниками за десять років, заявляє перший віце-прем''єр Микола Азаров. Якщо виплачувати нинішніми темпами, то віддати борг вдасться не раніше, ніж за два століття, констатує економіст Олена Білан... Терміни повернення українцям знецінених заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР називають найрізноманітніші.

Уже в цьому році уряд Литви майже виконав взяті на себе зобов’язання перед усіма вкладниками. Литовці отримали до 2-х тисяч доларів

Звичайно, всі країни колишнього СРСР змушені вирішувати проблему компенсації знецінених заощаджень в радянському Ощадбанку. Наприклад, російським вкладникам, за станом на цей рік виплатили тільки 160 мільярдів із 11-ти трильйонів рублів боргу. А 2 державам вдалося повністю погасити заборгованість – Казахстану і Литві. У Казахстані кошти компенсували завдяки спеціальним державним паперам. За 15 тисяч радянських карбованців —100 доларів. Литовці ж отримали до 2-х тисяч доларів. Докладніше – кореспондентка Радіо Свобода у країнах Балтії Людмила Пилип:

« Литовські власники «радянських» вкладів були поділені на чотири групи. Перша – 80-річні особи, політрепресовані та їхні родини, друга – тим, кому 70 років або старші, інваліди та багатодітні сім’ї. Третя – пенсіонери від 60 до 70 років. Четверта група – усі інші вкладники. Майже третина населення Литви отримала від держави понад один мільярд євро. Ще 73 тисячі литовських громадян можуть отримати кошти в будь-який час після того, як уточнять свої дані. Середня компенсація складає 850 євро, максимальна 1400 євро.

Кошти на відшкодування знецінених вкладів були отримані від приватизації значних промислових об’єктів, зокрема від продажу державних акцій нафтопереробного підприємства Mazeikiu nafta польській компанії PKN Orlen».


Компенсувати внески завдяки випуску цінних паперів – безперспективно

Перший віце-прем''єр Микола Азаров не виключає можливості випуску державних цінних паперів для повернення радянських вкладів. Зі свого боку, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін вважає, що компенсувати внески завдяки випуску цінних паперів безперспективно. Хто довірятиме цим паперам? А повернути радянські заощадження живими грошима (гривнями) швидко не реально, вважає Станіслав Аржевітін. Конкретний термін повернення внесків він не назвав.

«Я думаю, що монетарним шляхом, гривнями – це неможливо за такий короткий період часу. Можна робити спробу. Але за великим рахунком я такого алгоритму та механізму поки що не бачу».

Повертати внески потрібно протягом 15 років, щоб не зірвати економіку

Повернути весь борг колишнього Ощадбанку СРСР – це утопія, вважає економіст Олена Білан. Хіба що це можливо, якщо розтягнути виплати на століття. Микола Азаров наголошує: щоб компенсувати радянські заощадження за пару років, треба було б надрукувати грошей на два державних бюджети. А на думку експерта Ігоря Бураковського, за реальних розрахунків, відшкодувати вклади можна мінімум за 15 років.

«Ясно, що якщо сьогодні ми будемо повертати усі внески, а це майже 132 мільярди гривень, то повертати такі кошти, з моєї точки зору, було б доцільно, якщо вираховувати певну схему упродовж не менше 15 років для того, щоб не зірвати економіку інфляційною спіраллю».

Чи може Україна подати на Росію (спадкоємця Радянського Союзу) в суд щодо повернення українцям радянських вкладів?

Після розвалу СРСР Росія здобула статус спадкоємця Радянського Союзу. Чи стосується це вкладів колишнього Ощадбанку СРСР, тобто, чи може Україна подати на Росію в суд щодо повернення українцям радянських вкладів? Експерт Центру Разумкова Валерій Чалий відповідає: час згаяно.

«Якщо говорити про спадкоємність Росії, то вона чітко визначена за конкретними напрямами. У даному сенсі дискусія і прийняття рішення у свій час Україною проводились. Проблема тут у тому, що позиція не була послідовною від самого спочатку. Якщо сьогодні повертатись до теми заощаджень, алмазного фонду і золотого запасу, то найбільша проблема в тому, що ми не знаємо, які обсяги після Радянського Союзу залишились у Росії, і ця інформація не надається. Якщо говорити про підняття цього питання знову, я не думаю, що це буде результативно для України. Час уже втрачено».

В Україні вже понад півтора десятиліття дискутують, як повернути людям радянські внески.Чимало вкладників так і не дожили до компенсації.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG