Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший у світі архів Голокосту відкрили для всіх охочих


Василь Зілгалов Прага, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня, через 60 років після створення, відкрив двері для всіх охочих найбільший архів Голокосту. Він розташований майже в самому центрі Німеччини, в містечку Бад Арользен (земля Гессен). Архів став доступним для всіх, хто хоче дізнатися про долю своїх рідних, близьких, які або потрапили до нацистських концтаборів, або були вивезені чи переміщені до Німеччини у роки Другої світової війни. В архіві нараховується до 50 мільйонів сторінок текстів документів.

Дослідники та експерти відзначають, що однією з особливостей діяльності диктаторських, насильницьких режимів є те, що вони часто ведуть скрупульозний облік своїх жертв. Нацисти особливо педантично складали архіви своїх записів. Вони створили файли на понад 17 мільйонів осіб, що були послані на смерть до таборів нацистського режиму, а також всіх іноземців, які перебували на території Німеччини у воєнний період.

Документи були закриті навіть для істориків

Після завершення Другої світової війни у Європі сили союзників зібрали всі документи нацистів і перевезли їх на збереження до міста Бад Арользен, яке нараховує нині до 20 тисяч населення. Архів перебуває з того часу під керівництвом Міжнародного Червоного Хреста і файли його були відкриті довгий час лише для уцілілих від нацизму та їхніх родичів і використовувалися багато років, щоб простежити долі безвісти зниклих та для возз’єднання родин. До 28 листопада архів не був відкритий для широкої публіки, навіть для істориків.

Перша угода 11-ти країн про спільне управління архівом у Бад Арользені була ухвалена в 1955 році і в травні цього року її змінили. Після цього всі 11 країн, включаючи Німеччину, мали ратифікувати оновлений документ.

Айріс Моекер, представниця Міжнародного обслуговування Архіву пояснила: «Відкриття файлів архіву для доступу було дійсно тривалим процесом, тому що комісія з представників 11-ти країн мала погодити зміни до протоколу щодо управління широким доступом до архіву. Тепер всі країни ратифікували ці зміни, і згадана Міжнародна комісія продовжить управління, як це і було до цього».

Скановані документи можна буде переглянути у Вашингтоні, Єрусалимі та Варшаві

Десятки мільйонів сторінок документів займають у архіві Бад Арользена понад 25 кілометрів стелажів. До кінця 2007 року, як очікується, до 95 відсотків документів буде відскановано, що технічно полегшить їхнє використання всіма, хто бажатиме.

Айріс Моекер: «Тепер ми отримали можливість і також технічну базу для сканування фактично всіх цих старих документів. Ви, звичайно, маєте розуміти, що перед користуванням цими документами, вони мають бути скопійовані. Так що тепер, якщо є зацікавлені історики-дослідники, вони мають можливість тут, на місці, через комп’ютер переглянути вже відскановані файли. Відскановано на сьогодні 75 відсотків документів архіву».

Незабаром для істориків чи інших зацікавлених, що не зможуть приїхати саме до Бад Арользену, буде відкритий доступ до копій всіх документів цього найбільшого у світі архіву Голокосту, які можна буде переглянути в центрах досліджень у Вашингтоні, Єрусалимі та Варшаві.
XS
SM
MD
LG