Доступність посилання

ТОП новини

Є щеплення – немає епідемії. Чому це правило не спрацьовує в Україні стосовно туберкульозу?


Леся Бакалець Київ, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже більше десяти років Україна переживає епідемію туберкульозу. Але говорити про стабілізацію ситуації ще не доводиться. І це попри те, що кожен українець отримує щеплення від цієї вкрай небезпечної недуги у перші дні життя. То чи потрібна вакцинація?

(ukrinform)
Кожна матуся, якщо лише не написала відмови, приносить додому новонародженого малюка вже з невеликою ранкою на передпліччі. Це означає, що дитині ввели вакцину – ослабленого збудника туберкульозу. Хвороби він не викликає, але допомагає виробити імунітет.

Однак, за словами заступника міністра охорони здоров’я Валерія Івасюка – штаму туберкульозної палички, який в основному використовується для вакцинації в Україні, уже 40 років. І щонайменше 20 років він уже є застарілим. Тому, за словами Валерія Івасюка, наступний крок для оновлення вакцини має зробити санітарно-епідеміологічна служба. Адже щеплення і так уже певний стрес для імунної системи, тому вакцина обов’язково має бути якісною.

«Якщо вже йти на вакцинацію, то йти озброєними якісними вакцинами, які будуть найменше алергізувати організм, найменше напружувати імунну систему», – зауважив Валерій Івасюк. При цьому він додав: «Але краще вже вакцинувати старим штамом, ніж не вакцинувати взагалі».

Одні категорично «проти», інші однозначно «за»

Кардинально протилежну позицію має лікар-гомеопат Юрій Зеленін. На його думку, спалахи епідемій туберкульозу спостерігаються й у країнах, де роблять щеплення.

Юрій Зеленін: «За всіма світовими даними, тільки один відсоток заражених хворіє на туберкульоз. Використовуючи щеплення, ми заражаємо всіх, і, відповідно, цей один відсоток зростає. Чи зустрінеться людина з туберкульозом, чи ні – це питання. Але з БЦЖ зустрічатися повинні всі».

Юрій Зеленін вважає, що вакцинація також ускладнює процес лікування туберкульозу. Оскільки, на його думку, прищеплена людина, захворівши, страждає складною формою туберкульозу. Тому лікар Зеленін пропонує якщо не відмінити щеплення взагалі, то бодай перенести на пізніший період, після семи років. А саму діагностику туберкульозу проводити через аналіз крові.

З цим категорично не згодна завідувачка відділенням захворювання органів дихання у дітей Інституту фтизіатрії АМН України Вікторія Костроміна. Вона переконана, що щеплення БЦЖ є обов’язковим і не піддається жодним сумнівам: «Якщо новонародженій дитині зроблено БЦЖ, і якщо вона заразиться туберкульозом, то це буде легка форма».

Вікторія Костроміна впевнена, найближчі 10 років ніхто імунізацію щодо туберкульозу не скасує. Якщо ж батьки не хочуть робити щеплення своїй дитині, то їх ніхто не змушує. Достатньо написати розписку. Але дитячі заклади, зазвичай, хочуть мати справу уже з вакцинованими дітьми. Тож вибір за батьками. І в будь-якому разі він має бути свідомим. Оскільки в Україні зараз щогодини захворює на сухоти 4 особи, а помирає одна.
XS
SM
MD
LG