Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД-ом Україна відзначила під гаслом 20-річчя епідемії у державі


Україна обіймає першість у Європі за темпами поширення епідемії. Спеціальний посланник ООН Ларс Каллінґс напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІД-ом заявив у Києві, що існує небезпека, що Україна матиме першу генералізовану епідемію СНІДу в Європі. Активісти Всеукраїнської мережі ВІЛ – позитивних звинуватили український уряд у невиконанні ним власних зобов’язань перед співгромадянами і світовою спільнотою, що може залишити хворих на ВІЛ – СНІД без життєво необхідних ліків.

Учасниця акції «СТОП СНІД» перед будинком уряду
1987 року на теренах України було зареєстровано перший випадок ВІЛ – сьогодні ж, Україна обіймає першість у Європі за темпами поширення епідемії. Спеціальний посланник ООН Ларс Каллінґс напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІД-ом заявив у Києві, що показники розповсюдження СНІД-у в Україні – найвищі у Європі. За його словами, існує небезпека, що Україна матиме першу генералізовану епідемію СНІДу в Європі. А це захворювання прогресує не лише серед груп ризику, а й серед усього населення.

На території України зареєстровано понад 119 тисяч випадків ВІЛ – інфекції, 21 тисяча осіб має діагноз СНІД, однак за оцінками спеціалістів реальна кількість ВІЛ/СНІД в Україні понад 377 тисяч. Унаслідок хвороби уже померли 12 тисяч українців. Ці данні наводили керівники міжнародного альянсу по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом та Всеукраїнської мережі ВІЛ – позитивних. У суботу вони, разом з керівниками уряду, представництва ООН та міжнародних донорських організацій поклали квіти до меморіалу «Червона стрічка», що його збудовано у Києві у пам‘ять загиблих від СНІД-у.

Президент Віктор Ющенко закликав українців, зокрема, лікарів, педагогів, служителів церков бути толерантними, підтримати осіб, вражених вірусом імунодефіциту, пам''ятати про соціальну солідарність, повагу й гідність.

У зверненні з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІД-ом Віктор Ющенко підкреслив, що завдяки національній програмі боротьби з ВІЛ/СНІД-ом, що реалізується за підтримкою міжнародного співтовариства, досягнуто певні результати в лікуванні, почало зменшуватися зростання смертності хворих.

Глава держави також зазначив, що бере під особистий контроль розширення профілактичних програм, удосконалення державної системи реєстрації й закупівель медичних препаратів, впровадження ефективних механізмів контролю за цією проблемою.

Акції протесту та підтримки

У п’ятницю активісти Всеукраїнської мережі ВІЛ – позитивних провели у Києві, під стінами Секретаріату Президента, Кабінету міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ та СБУ акцію під назвою «Бюрократи, прочистіть вуха!» , роздаючи чиновникам набори для чистки вух.



В інших містах України активісти Мережі «чистили вуха» представникам обласних організацій та міських органів влади, з метою змусити можновладців почути вимоги ВІЛ-позитивних людей.

Представники Мережі звинуватили український уряд у невиконанні ним власних зобов’язань перед співгромадянами і світовою спільнотою, що може залишити хворих на ВІЛ – СНІД без життєво необхідних ліків.

Як пояснив голова Всеукраїнської мережі Володимир Жовтяк, ідеться про те, що Кабінет міністрів України гальмує впровадження замісної підтримуючої терапії, яку пообіцяв ввести у дію до кінця поточного року. Якщо це не буде зроблено у найближчі дні, Глобальний фонд зупинить фінансування відповідної програми, що залишить тисячі хворих на ВІЛ – СНІД без життєво необхідних ліків, а сотні тисяч українців залишаться без профілактики, – зазначають експерти Всеукраїнської мережі ВІЛ – позитивних та Глобального фонду.

У суботу ж до акцій громадських організацій долучились українські митці. Асоціація київських галерей проводить спеціальні виставки та аукціони робіт українських художників і скульпторів, а виручені кошти спрямує у дитячі будинки та інтернати, де виховуються ВІЛ-позитивні діти.

Серед інших культурних акцій, у київські галереї «Лавра» відкрито виставку «Молоде мистецтво України – проти СНІД-у», її координатор Наталка Войнаровська в інтерв‘ю Радіо Свобода повідомила: «Ми зібрали роботи дітей і підлітків, які працюють у творчих гуртках, у центрах дитячої творчості та художніх школах у різних куточках України. До нас долучились Суми, Харків, Львів, чимало невеликих містечок і навіть сіл. Дітлахи, дізнавшись про акцію, передавали свої творчі роботи – малюнки, фотографії, ліпка з глини, писанки, вишивки тощо. Паралельно з виставкою, 1 – 2 грудня проходить благодійний аукціон робіт професійних митців та фотографів, кошти, отримані від аукціону, ми передамо для обладнання мобільної клініки для ВІЛ-позитивних діток».

А київські фармацевти у десяти аптеках «ПК Фармація» проводять інформаційну кампанію, розповідають і роздають покупцям спеціальну літературу про ВІЛ – СНІД.

Не лишились осторонь українські ЗМІ. Наприклад, 5 Канал у суботу проводив телевізійний марафон «Стоп СНІД!» за участю політиків, громадських діячів, науковців, «зірок» українського шоу – бізнесу та інших осіб. Координатор марафону Костянтин Рижков каже, що «головною проблемою для України є брак інформації про ВІЛ – СНІД, особливості його поширення, ризики, пов‘язані з епідемією. Лише спільними зусиллями усієї української громади можемо зупинити епідемію».

Матеріал до теми:

•&nbsp Кількість ВІЛ-інфікованих в Росії може зрости до двох мільйонів за п’ять років
XS
SM
MD
LG