Доступність посилання

ТОП новини

Державна Дума Росії буде тепер виключно пропутінською?


Юлія Жмакіна Москва, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російська влада критикує західних спостерігачів за погану оцінку парламентських виборів 2 грудня. Втім, гостру критику за них Росія отримала і від внутрішніх спостерігачів. Якою ж буде Державна Дума 5-го скликання? І що збирається робити опозиція за умов, коли її фактично витиснули з політичного поля?

(ITAR-TASS)
Спочатку МЗС Росії, а сьогодні і ЦВК розкритикували представників Ради Європи і ОБСЄ за низьку оцінку парламентських виборів. Дипломатичне відомство назвало звіт спостерігачів «набором гасел». А голова ЦВК Володимир Чуров сьогодні іронізував над звітом: «Тут дуже цікаві формулювання:«Загалом вибори були досить добре організовані. Однак вони відбулися в атмосфері, яка серйозно лімітувала політичне змагання». Я за фахом фізик атмосфери. І можу сказати, що вибори відбувалися в атмосфері підвищеної вологості у деяких регіонах. Але як оцінити, у якій політичній атмосфері вони відбувалися через кілька годин по завершенню голосування, я як фізик атмосфери не беруся».

Втім, сьогодні гостру критику виборів із великою кількістю фактів навели вже внутрішні спостерігачі – незалежна російська громадська асоціація «Голос». Її представники були присутні на 200 тисячах дільниць у 38 регіонах. Колективне голосування під тиском, примус іти на вибори на певні дільниці за відкріпними посвідченнями, порушення процедури голосування, обмеження прав спостерігачів і журналістів – ось порушення, які носили масовий характер лише у день виборів.

Виконавчий директор асоціації «Голос» Лілія Шибанова наголосила: «Мало того, що наше законодавство написане так, що суворо контролювати і день голосування, і процес голосування, і, особливо, підрахунок голосів – дуже складно. Коли за прямі порушення процедури покарання немає! Виборча комісія все більше і більше виконує накази згори!»

Офіційна Москва звинувачення відкидає

Російська влада, судячи з усього, озиратися на критику не збирається. Сьогодні ЦВК розподілило парламентські місця. «Єдина Росія» отримала 315 мандатів, КПРФ – 57, ЛДПР представлятимуть 40 депутатів, а «Справедливу Росію» – 38.

Голова ЦВК Володимир Чуров заявив, що ситуація із Думою унікальна, навіть у світі прикладів таких небагато, бо сукупно усі 4 партії, які пройшли до парламенту, представляють 91,75% росіян, тих, які прийшли на вибори. Формально це багатопартійний представницький орган. Однак лише формально! – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода Валерій Хомяков, генеральний директор Ради з національної стратегії.

Валерій Хомяков: «Розклад всередині Думи, безумовно, очевидний. Та, що визначає, направляє, керує... Можливо, та, що все придушує... величезна політична сила у понад 300 депутатських мандатів. Такого ще не було. Якщо згадати, припустимо, усі Думи, то ми поступово рухаємося у бік все більшої монополізації нашого політичного життя. Напевно, ця Дума дуже багато може, питання в іншому – хто цією Думою керуватиме».

Для провладних політологів це не питання. Так Сергій Марков зазначив: «Створена парламентська більшість, на якій Путін побудує свій пропутінський уряд, свого пропутінського прем''єр-міністра із пропутінською політикою. І будь-який президент буде змушений взяти це як реальність, оскільки не можна призначити прем''єр-міністра без схвалення парламентської більшості. При чому це така велика більшість, що при бажанні вона може розпочати імпічмент».

Чи має якісь шанси опозиція вже на президентських виборах?

Опозиція ж уже думає про вибори президента наступного року. Один із лідерів Союзу правих сил Борис Нємцов закликав усіх потенційних опозиційних кандидатів через переговори вийти на одну кандидатуру, щоб її у березні 2008 року протиставити передусім наступнику Владіміра Путіна.

Втім, оглядачі скептично ставляться як до спроможності опозиції висунути єдину кандидатуру, так і до успіху її на виборах. Адже останні парламентські вибори, на думку багатьох експертів, стали ключовим моментом реставрації автократичної системи влади у Росії.

XS
SM
MD
LG