Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова


Василь Зілгалов Прага, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Останній раунд міжнародних переговорів щодо статусу Косова завершується. Сторони, як і прогнозували оглядачі, так і не змогли знайти взаємоприйнятного виходу щодо майбутнього статусу цього краю. Російський представник Александр Боцан-Харченко наголосив, що останнє слово з цього приводу належить ООН, яка наступного тижня отримає доповідь трійки посередників зі США, ЄС та Росії. Відомо, що раніше Росія вже заблокувала у Раді Безпеки один із західних планів проголошення незалежності Косова.

10 грудня посередники від США, Європейського Союзу і Росії поінформують Генерального секретаря ООН про підсумки переговорів щодо майбутнього статусу Косова. Очікують, що саме 10 грудня, яке є офіційною датою завершення 120-денних переговорів щодо Косова, Приштина оголосить в односторонньому порядку про незалежність Косова від Сербії. А Белград після цього, як прогнозують оглядачі, відмовиться від дипломатичних і правових зусиль щодо збереження своєї провінції і може вдатися до збройних заходів.

Цього тижня у Приштині представник Європейського Союзу у «трійки» перемовників Вольфґанґ Ішінґер зазначив: «Трійка» висловлює свій жаль з приводу того, що жодного рішення шляхом переговорів у цьому питанні досягнуто не було».

Американський представник у «трійці» Френк Візнер також наголосив, що переговори не дали мирного виходу із ситуації щодо Косова: «Ми дуже прискіпливо розглянули з усіма сторонами можливість будь-якого розумного рішення, будь-яких спільних позицій. Але такі спільні позиції не були знайдені упродовж 120 днів».

Чи можливе продовження переговорів?

Очікується, що насамперед США, Македонія, Франція, а потім й інші союзники визнають незалежність Косова, проголошену Приштиною в односторонньому порядку. Хоча й не виключають продовження переговорів і після 10 грудня, як це пропонує Росія і її представник у «трійці» Алєксандр Боцан-Харченко.

«Так, я бачу можливість для компромісу. Є підстави для додаткового раунду, або ж для продовження переговорів», – зауважив Боцан-Харченко.

Тим більше, що деякі країни ЄС – проти визнання одностороннього проголошення незалежності Косова. Це і Словаччина, Кіпр, Греція. Очікується, що після доповіді косовської «трійки» в ООН 10 грудня, вже 14 грудня відбудеться саміт ЄС у Брюсселі, який обов’язково розгляне проблему краю Косова, яку можна буде вирішити в ЄС лише шляхом консенсусу.

Матеріали до теми:

• Що буде з Косово? (Огляд сербської преси) • Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців • Більшість громадян Сербії за вступ до ЄС, але не за рахунок незалежності Косова • Настав час сербам та ЄС визначитися щодо Косова
XS
SM
MD
LG