Доступність посилання

ТОП новини

Де зустрічатимуть Новий рік та Різдво мешканці центральної України?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передноворічні вогники у вітринах магазинів і величезні написи на турфірмах із пропозиціями найрізноманітніших різдвяних подорожей… Українські підприємці поспішають заробити копійчину на всенародній любові до зимових свят. Де зустрічатимуть цього разу Новий рік та Різдво мешканці центральної України?

Відкоркувати новорічну пляшку ігристого вина під засніженою смерічкою чи під пальмою на ялтинській Набережній останнім часом серед дніпропетровців стає модним. Вітчизняні Карпати чи Крим дешевші від закордонних турів, та й сервіс із кожним роком поліпшується. Студентка Оксана налаштована їхати до Яремчі. Каже, через турфірму тижневий відпочинок на мальовничому курорті коштуватиме приблизно півтори тисячі гривень, якщо ж поїхати «дикуном» – удвічі дешевше.

Оксана: «Я віддаю перевагу відпочинку винятково в Карпатах, адже я студентка, і виходжу з ціни. А провести цей час у Карпатах значно дешевше, аніж приміром, у Дніпропетровську».

Залізничники готують додаткові вагони та потяги

Різдвяний Львів чи Ужгород цього року може стати цікавішим для подорожувальників зі Сходу та Центру, аніж більш традиційний Крим, – прогнозують і дніпропетровські залізничники. Минулорічний карпатський новорічний сезон зірвався через погоду, цього ж року сподівань на сніг більше. Відтак залізничники готуються до підвищеного попиту на перевезення у бік Заходу. Торік Придніпровська залізниця на свята призначила у кримському напрямку 21 додатковий потяг, а у львівському — лише один, цього року співвідношення дещо інше: вісім проти двох. І це при тому, що додаткові потяги для перевезення східняків збирається запускати і Львівська залізниця.

Керівник прес-служби Придніпровської залізниці Сергій Павленко розповів Радіо Свобода: «За попитом на квитки у цьому напрямку будемо дивитись. За досвідом минулих років все залежатиме від погоди. Подивимось на заявки: спершу поповнимо вже призначені потяги додатковими вагонами. Якщо бачитимемо, що квитків лишатиметься мало, приміром 800 штук чи 1000, призначатимемо ще додаткові потяги. Всього близько 1400 вагонів буде задіяно в новорічних перевезеннях. І вони вже готові».

Можна поїхати і до Болгарії, Польщі, Австрії, Швейцарії...

Широкий вибір новорічних та різдвяних турів пропонують туристичні фірми Дніпропетровська. Лідери продажів – ті самі Карпати і Крим. Альтернатива для тих, хто згоден платити більше, – гірськолижні курорти Болгарії та Польщі: помірні ціни при розвинутішій інфраструктурі. Заможнішим пропонують Австрію та Німеччину (тиждень відпочинку – 900 євро), а людям з дуже тугим гаманцем – Швейцарію (від двох тисяч євро). Наразі особливого ажіотажу на купівлю новорічних путівок нема, зазначає експерт з туристичного бізнесу Світлана Петрусенко, та все ж охочих зустріти Новий рік не на канапі, а на лижах щороку більшає.

Світлана Петрусенко: «З кожним роком сегмент гірськолижників зростає, тому що підростає молоде покоління. Можливість відпочити новорічний тиждень в санаторіях Карпат із триразовим харчуванням – від 1100 гривень. Але рівень катання в таких країнах, як Франція, Німеччина, Швейцарія, звичайно, вищий, Там на схилах гір завжди сніг, це Альпи. Цього року Європа для нас більш відкрита, більше можливості бронювати місця в готелях».

Серед пропозицій дніпропетровських турагенцій є й екзотика. Тим, хто хоче випити новорічний келих у купальнику, пропонують Мальдіви, Єгипет, Кенію. Проте вже зараз прогнозують: ці тури масовими не будуть. Перша причина – ціна, друга – менталітет: зустрічати Новий рік з ялинкою та морозцем якось звичніше.
XS
SM
MD
LG