Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко пропонує запровадити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору 1932-33 та Голокосту


Про це йдеться у законопроекті, якій глава держави запропонував на розгляд Верховної Ради. Ним передбачено, що таке публічне заперечення, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням каратиметься штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років. Ті самі дії, вчинені службовими особами або повторно, каратимуться позбавленням волі на термін до чотирьох років.


Про це йдеться у законопроекті, якій глава держави запропонував на розгляд Верховної Ради як невідкладний.

Ним передбачено, що таке публічне заперечення, а також виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням каратиметься штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені службовими особами або повторно, каратимуться позбавленням волі на термін до чотирьох років.

Досудове слідство за цими справами мала б проводити Служба безпеки України.

Віктор Ющенко наголошує, що публічне заперечення фактів Голодомору і Голокосту принижує достоїнство українського народу – громадян України всіх національностей, що є неприпустимим.

Президент вважає, що ухвалення такого закону сприятиме затвердженню в суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства, недопущенню руйнування соціальних основ українського народу, його вікових традицій, духовної культури й етнічної самобутності, захисту репутації й прав осіб, що постраждали від Голодомору 1932-1933 років і від Голокосту, а також посприяє підвищенню авторитету України на міжнародній арені, визнанню міжнародним співтовариством Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Президент Ющенко сподівається на ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН рішення про Голодомор 1932-1933 років.

1 листопада 34-та сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування пам''яті жертв Голодомору в Україні.

Віктор Ющенко оголосив 2008 рік роком пам''яті жертв Голодомору 1932-33 років.

У 2006 Верховна Рада визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

Матеріали до теми:

• Жнива скорботи: 75-ті роковини Голодомору в Україні. Хто і чому боїться назвати це геноцидом? • Малколм Маґґерідж – британський журналіст, що розповів світові правду про Голодомор • Уолтер Дюранті – журналіст, який став «символом» замовчування голодомору •&nbsp Головний рабин України закликав євреїв вшанувати пам’ять жертв Голодомору
XS
SM
MD
LG