Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний день захисту прав людини. Українські реалії...


Богдана Костюк Київ 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 10 грудня 1948 року Генеральна асамблея ООН ухвалила Загальну Декларацію захисту прав людини. Відтоді щороку саме цього дня світ відзначає Міжнародний день прав людини. А нині до того ж розпочато річну кампанію під гаслом «Людська гідність та справедливість для усіх нас», присвячену 60-річчю ухвалення Декларації ООН. В Україні в рамках підготовки до цієї події Представництво ООН уклало Меморандум про партнерство з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Підписавши меморандум, представництво ООН та омбудсман України разом розв’язуватимуть питання щодо порушення прав людини, серед яких сама уповноважена Верховної Ради Ніна Карпачова виокремила боротьбу з дитячою порнографією і проституцією, захист прав ув‘язнених та заарештованих, підтримку осіб із вадами розвитку та соціально незахищених українців.

А справжнім викликом часу, за словами пані Карпачової, є проблема подолання бідності: «Бідність сама по собі є порушенням прав людини, з одного боку. А з другого, через бідність унеможливлюється реалізація інших прав і свобод людини. Ми проголосили декілька урядових програм щодо подолання бідності. Проте можу засвідчити: попри те, що офіційна статистика дає до 30 відсотків бідних в Україні, за стандартами ООН, таких громадян, працюючих громадян в Україні, понад 90 відсотків».

«Можновладці виступають основними порушниками прав співгромадян»

Харківська правозахисна група i Українська Гельсінкська спілка оприлюднили річну доповідь щодо захисту прав людини в Україні. Серед найгостріших проблем названо поглиблення соціальної нерівності, збільшення адміністративного тиску на малий та середній бізнес, тортури і приниження людської гідності заарештованих та ув‘язнених. При цьому можновладці виступають основними порушниками прав співгромадян, наголошує Олексій Толкачов, голова Громадського комітету національної безпеки.

Олексій Толкачов: «Коли ми говоримо, що необхідно боротися проти порушення прав, то у 60 – 70 відсотках (справ) виявляється, що необхідно боротися з самою ж державою, яка ці права порушує. І змінити ситуацію можливо лише активною позицією українських громадян».

І у цій боротьбі українцям здебільшого доводиться розраховувати на самих себе. І у бажанні вирватися з бідності, і у відстоюванні власних прав.

Матеріали до теми:

• Правозахисники оголосили лауреатів антипремії «Будяк року-2007» • У міжнародний день прав людини сайти правозахисних організацій України зазнали хакерської атаки
XS
SM
MD
LG