Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Луганська вимагають від мерії звітів про використання землі


Ярослав Гребенюк Луганськ, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відстояти від забудови дитячий майданчик біля свого дому. З таким завданням стикається все більше людей у різних містах України. У Луганську за правовою допомогою люди звертаються до Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Акції Міжнародного комітету захисту конституційних прав людини – ігнорувати стає дедалі складніше
(RadioSvoboda.Ua)
Будинок 20-А на вулиці Оборонній не має свого двору. Від проїжджої частини під’їзди відокремлюють два широких газони та тротуар. На ближчому газоні мешканці будинку облаштували дитячий майданчик. А тепер міськрада віддала «міні-парк», як його називають мешканці, під будівництво торговельного центру.

Мешканець будинку Олександр Гозман розповів: «Порушені наші права. З нами будівництво не узгодили, і нас це не влаштовує. Тут насаджені 39 дерев! У наший судовій заяві одних лише статей законів на два аркуші! Можете собі уявити, скільки там порушень? Зрозуміло, що будувати тут нічого не можна. Натомість, перший суд спочатку висловив сумнів, а чи є ми громадою?»

У грудні справу розглядатиме Вищий адміністративний суд. Правові знання Олександру Гозману довелось здобути у процесі боротьби. Допомогу йому надає Східноукраїнський центр громадських ініціатив. Справа будинку на Оборонній – лише одна з практики центру, який розробив і втілює програму «Народна земля».

Упродовж півроку центр надіслав у міськраду 31 запит щодо сумнівної забудови. Половина отриманих відповідей – відписки, де інформація представлена не у повному обсязі або не надається зовсім, стверджує Тетяна Гераськина, юрис-консульт Центру громадських ініціатив.

Тетяна Гераськина: «Вісім – це конкретно кількість запитів, на які взагалі не дали жодної відповіді. Ми розуміємо, що це порушення, і будемо звертатись до прокуратури. Я хочу зауважити, що я працюю у цій сфері з травня, і на вересень-жовтень представники місцевого самоврядування йдуть на контакт більш жваво, надають інформацію. Вони бачать, що громада знає про свої права».

Тиск на міську владу через прокуратуру та суди

Олександр Клименко виграв судову справу для себе, а потім взявся консультувати людей
(RadioSvoboda.Ua)
Вочевидь, постійний тиск через прокуратуру та суди – єдиний спосіб привчити міську владу звітуватись перед громадою. Проте найсерйозніші питання вона поки що залишає без відповіді, зазначає Володимир Щербаченко, керівник Центру громадських ініціатив.

Володимир Щербаченко: «Ми від своєї організації подали інформаційний запит: на яких умовах найбільші ділянки землі передані найбільшим підприємствам міста – державним, приватним, – і що, власне, місто від цього отримує? Міськвиконком відмовився давати цю інформацію. На підставі того, що, мовляв, цим він порушить якусь «приватність» щодо цих власників. Ми з цим не погодились».

Питання порушували щодо діяльності таких великих підприємств як холдинг «Луганськтепловоз», «Луганські акумулятори», товариства «Укрбат», ВАТ «Луганськмлин». Змусити міськраду звітуватись про умови оренди ними землі не вдалось і в судовому порядку. Але у Центрі громадських ініціатив готові до багаторічного судового процесу.

Матеріали до теми:

• Міжнародний день захисту прав людини. Українські реалії... • Правозахисники оголосили лауреатів антипремії «Будяк року-2007» • У міжнародний день прав людини сайти правозахисних організацій України зазнали хакерської атаки
XS
SM
MD
LG