Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: Як вирішити проблему катастрофічної нестачі фахівців у галузі інформаційних технологій?


Німеччина, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині знову заговорили про катастрофічний брак фахівців у галузі інформаційних технологій. За даними галузевої спілки BITCOM, країні не вистачає близько 45 тисяч інформатиків, комп’ютерників, програмістів. Така ситуація спонукала Канцлера Німеччини Анґелу Меркель знову зустрітися з представниками високотехнологічних фірм для пошуку шляхів розв’язання проблеми.

Форум, який журналісти вже охрестили інформаційно-технологічним самітом, відбувся в Ганновері й зібрав близько 500 представників ділових кіл, експертів і політиків. Головна тема зустрічі – як подолати брак фахівців у галузі інформаційних технологій. Фірми наполягають на лібералізації німецького ринку праці для іноземців й застерігають, що в іншому випадку країна може втратити свою конкурентноздатність.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель запропонувала вичерпати спочатку владний потенціал.

«Виступивши з національною ініціативою щодо підвищення кваліфікації федеральний уряд чітко дав зрозуміти, що перш, ніж говорити про запрошення іноземних фахівців, ми повинні підготувати власні кадри», – сказала Меркель у Ганновері. Вона закликала фірми активніше долучатися до програм підвищення кваліфікації спеціалістів. Водночас канцлер повідомила, що наступного року уряд планує ще раз подумати над питанням про те, які ділянки ринку праці можна було б відкрити для іноземних фахівців.

Для дозволу на проживання – 85 тисяч євро річного доходу

Сьогодні для того, щоб отримати дозвіл на постійне проживання в Німеччині іноземні фахівці повинні мати річний дохід щонайменше 85 тисяч євро. Представники Союзу німецької промисловості наголошують, що такі обмеження стримують притік до країни висококваліфікованих спеціалістів.

За словами голови об’єднання BITCOM, яке представляє інтереси галузі інформаційних технологій, внаслідок дефіциту фахівців народне господарство країни зазнає мільярдні збитки. У галузі інформаційних технологій у Німеччині зайнято 770 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG