Доступність посилання

ТОП новини

Ґерхард Шрьодер виступив у США в ролі апологета Росії та Владіміра Путіна


Василь Зілгалов Прага, 11 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Колишній канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер, який нині працює в офісі «Норд Стрім АҐ», німецького партнера російського газового монополіста «Ґазпрому», виступив у понеділок із лекцією в Колумбійському університеті в Нью-Йорку. Колишній лідер Німеччини закликав ставитися до Росії, як до найважливішого партнера Європи та США. Шрьодер стверджує, що Росія є надійним партнером Заходу і в політиці, і в енергетичній співпраці. Голова ради спостереження «Норд Стрім АҐ» також розкритикував адміністрацію США за намагання розмістити в Європі свою ПРО, що є, на його думку, загрозою Росії. Колишній канцлер, а нині союзник Путіна і «Ґазпрому», хвалив у Колумбійському університеті нинішнього главу Кремля, котрий, за його словами, веде Росію до процвітання.

Владімір Путін, Ґерхард Шрьодер (архівне фото)
(CTK)
Насамперед Ґерхард Шрьодер намагався розвіяти висунуті у багатьох запитаннях студентів та викладачів Колумбійського університету версії, що він є прислужником «Ґазпрому».

Ґерхард Шрьодер: «Я не працюю на «Ґазпром», це неправильне уявлення. Я працюю на компанію, яка має спільне підприємство і один із партнерів у межах цього підприємства є «Ґазпром». Сюди входять також дві німецькі компанії і одна голландська. Таким чином, це клуб чотирьох, а «Ґазпром» є лише один із них. І їхня єдина мета полягає в тому, щоб будувати газогін по дну Балтійського моря, що є надзвичайно важливим для Європи».

«Північний потік» не буде конкурентом для газопроводів в Україні чи Балтії?

Шрьодер переконував, що Європа споживає нині 500 мільярдів кубічних метрів блакитного палива щорічно і потребуватиме до 2015 року додатково ще 200 мільярдів кубічних метрів газу. А газогін «Північний потік» («Норд Стрім») буде в змозі, за словами Шрьодера, забезпечити лише 55 мільярдів кубічних метрів російського газу на рік.

Ґерхард Шрьодер: «Цей план наочно демонструє, що «Норд Стрім» не створює загрози для інших газопроводів — в Україні, Балтії, Польщі чи деінде. Це буде доповнення, а не конкуруючий фактор. Опозиція до цього газогону стоїть на двох стовпах: перший – занепокоєння загрозою екології і другий – чітке політичне протистояння».

«Історичний тягар не можна застосовувати як фактор вето»

Шрьодер, погоджуючись з необхідністю дискусії щодо екології, намагався довести, що опозиція «Норд Стріму» з боку Балтійських країн і Польщі – це історичні підозри до Росії. Колишній канцлер вважає, що історичний тягар важливий, але його не можна застосовувати, як фактор вето, коли йдеться про енергетичні потреби всієї Європи.

Ґерхард Шрьодер намагався також довести, що Німеччина ніколи не мала проблем з постачанням газу з Росії, ані в роки «холодної війни», ані, тим більше, тепер. Він відкинув політичні мотиви блокування газу для України у 2006 році і сказав, що там була лише проблема ціни на блакитне паливо. Шрьодер також захищав зовнішню політику Росії і критикував Захід за ініціативу американської системи ПРО у Європі, яка є, на його думку, загрозою Росії. Він також сказав, що Москву непокоїть і ображає намагання Заходу зводити наклепи на Росію та ізолювати її у світі.
XS
SM
MD
LG