Доступність посилання

ТОП новини

Два місяці після «газової» трагедії у Дніпропетровську. Потерпіла родина має претензії до влади


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні минає рівно два місяці з дня «газової» трагедії у Дніпропетровську, яка забрала життя 23-х людей. Кримінальною справою, порушеною за фактом вибуху в житловому будинку, тепер займатиметься Генеральна прокуратура. У штабі з ліквідації наслідків аварії відзвітували: постраждалі отримали належні компенсації. Проте, як виявилося, щонайменше одна родина наразі має претензії.

Два місяці від дня вибуху
(RadioSvoboda.Ua)
Приватний будинок на вулиці Мандриківській, 98-А – якраз навпроти третього під’їзду багатоповерхівки, де стався вибух. Бетонні плити, що розліталися навсібіч, тоді «накрили» літню кухню. Хата, де мешкає родина, дивом встояла, але не вціліла: одна стіна деформована, інші вкрилися тріщинами, перекосилися вікна та двері.

Літня жінка Марія Писенко разом із дочкою розповіли Радіо Свобода, що спеціальна комісія, оглянувши їхню оселю, зробила висновок: будинок підлягає капітальному ремонту. Відновлювальні роботи тривали трохи більше тижня, а потім бригада робітників з подвір’я зникла, так і не завершивши почате.

Марія Писенко: «У вікнах – дірки скрізь, тріщини. Опалюємо, але спати холодно, все тепло видуває».

Родина пані Писенко отримала компенсаційні виплати на житло, виділені з бюджету, – 50 тисяч гривень. На капітальний ремонт будинку, кажуть, цього замало. Певну суму грошей розраховували одержати і від компанії «Газекс-Україна», з вини якої, як довели слідчі, стався вибух, але тих грошей і досі немає.

«Без доручення я не можу давати коментарі»

У міській раді, де раніше охоче розповідали про суми компенсацій і аварійно-відновлювальні роботи, наразі мовчать. Лише пояснюють, що коментувати ситуацію з відновленням цього будинку уповноважений лише один заступник міського голови. А він у відрядженні. Його помічник Євген Кіншаков сказав Радо Свобода: «У мене є керівник, Афанасьєв, заступник міського голови. Як він дасть доручення, я буду коментувати. Без його доручення я не можу давати коментарі».

Ще місяць тому обласна влада звітувала: для постраждалих від аварії зробили все, що належало. Підбиваючи підсумки роботи з ліквідації наслідків аварії керівник облдержадміністрації Віктор Бондар був задоволений.

Віктор Бондар: «Влада зробила все, щоб вирішити всі питання, які були у людей. Все одно будуть кілька незадоволених, які так чи інакше бувають під час таких трагедій, під час таких аварій».

11 родин ще не отримали компенсацій на придбання житла

Наразі ж, за останніми даними з міськради, 11 родин, котрі постраждали від вибуху, ще не отримали компенсацій на придбання житла. Затримки пов’язані з юридичними складнощами. Влада обіцяє й надалі оплачувати їхнє проживання в готелях.

Що ж до рішення суду в цій справі, то його доведеться чекати щонайменше півроку. В обласній прокуратурі повідомили: слідство завершили, але ще належить розглянути свідчення та претензій усіх трьох сотень потерпілих, а це триватиме довго.

Матеріали до теми:

• Місяць після вибухів в Дніпропетровську люди ще в лікарнях • У Дніпропетровську – скандал із виплатами компенсацій постраждалим від вибуху побутового газу • Дніпропетровськ: мешканці будинку, найближчого до того, де стався вибух, жаліються • Дніпропетровські потерпілі не знають, де зимуватимуть • Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла • НП державного масштабу – підсумки та уроки
XS
SM
MD
LG