Доступність посилання

ТОП новини

Головні Центральні банки мобілізуються для послаблення глобальної кредитної кризи


Василь Зілгалов Прага, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Американська Федеральна Резервна система та низка головних центральних світових банків оголосили про мобілізацію зусиль на послаблення глобальної кредитної кризи. Центральний Банк США, Банк Канади, Державний Банк Англії, Європейський Центральний банк і швейцарський Національний Банк погодилися зробити доступними для комерційних банків десятки мільярдів доларів, щоб ті могли далі давати позички фірмам та клієнтам. Але чи це спрацює?

Небезпека глобального економічного краху?
(official site)
Чимало європейських газет пишуть сьогодні про кризу кредиту, який після свого початку в США кілька місяців тому тепер поширився, як гангрена, на всю фінансову систему світу.

Об’єднані дії, про які оголосили деякі провідні центральні банки, мають на меті зупинити занепад системи кредитування і відновити довіру до неї. У наступні кілька тижнів згадані центральні банки нададуть можливість комерційним банкам брати кредити на десятки мільярдів доларів готівкою, в «знецінених нормах». Тобто, Центральні банки виступатимуть як остання кредиторська інстанція.

Це пояснюється тим, що світова економіка переважно живе в кредит. Головні корпорації потребують позик, щоб фінансувати свої щоденні операції і розширювати своє функціонування в усьому світі. Пересічні громадяни також щоденно потребують позик та кредитів. Сотні мільйонів людей користуються кредитними картками, щоб оплачувати свої щоденні походи до крамниць. Вся система фінансування у світі залежить від вільного руху грошей і взаємної довіри.

У США щотижня збільшується кількість людей, які не в змозі платити по кредитах, насамперед за іпотеку на житло. Американські банки мають величезні збитки і насправді відбувається загальна криза довіри. Ця американська «криза кредиту» поширилася на світові фінансові ринки, і банки здебільшого бояться давати один одному позички в грошах. Підскочили відсоткові ставки на кредити для бізнесу і для пересічних громадян.

Небезпека глобального економічного краху?

«Криза кредиту» загрожує глобальним економічним крахом, тому об’єднані дії деяких центральних банків викликають надії на порятунок.

Фінансовий аналітик із нью-йоркської інвестиційної компанії «Ітон Венс» Томас Метцолд з цього приводу заявив: «Це означає лише, що можливе якесь полегшення для економіки, щоб вона виборсалася з цієї болячки, з цього спаду, який має місце. Бо буде більше грошей, які доступні для банків та інших кредитних установ, а вони, у свою чергу, нададуть їх людям, що потребують цих грошей, і це допоможе послабити труднощі на фінансових ринках».

Але багато експерти наголошують, що нині важко прогнозувати, чи такі дії банків будуть ефективними. Бо ключове питання полягає в тому, що ніхто достеменно не знає, якими саме є масштаби неплатежів у США та й в інших країнах і якими можуть бути масштаби втрат банків від цих неплатежів. Також чимало кредитних установ ще не знають, скільки безнадійних боржників вони мають.

Лише паніка чи банкрутство?

Сьогодні тривав спад на європейських та азійських фондових біржах, а це є свідченням того, що вони не поділяють оптимізму Томаса Метцольда і йому подібних.Провідний економіст «Файненшел Таймс» Мартін Уолф написав у сьогоднішньому числі, що якщо фундаментальна проблема ринків – «паніка, а не банкрутство», тоді рятувальні заходи центральних банків можуть бути ефективними. Але, на думку того ж Уолфа, план банків зводиться до примітивного «скидання пачок грошей з вертольотів». І якщо проблеми виявляться більш фундаментальними, аніж лише швидкоплинна криза довіри, то додаткові грошові вливання в кінцевому результаті не допоможуть.
XS
SM
MD
LG