Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді триває «Книжковий Миколай»


Надія Петрів Ужгород, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лише раз на рік упродовж двох грудневих днів закарпатці мають можливість придбати книги дешевше, ніж у крамницях, і вибрати те, чого справді не можна знайти на книжкових полицях області. У краї проходить шоста книжкова виставка-ярмарок «Книжковий Миколай».

«Ужгородський книжковий Миколай» уже став своєрідною культурною візитівкою Закарпаття — як музичний фестиваль імені Машкіна чи фестиваль «Червене вино» в Мукачеві. Це єдиний книжковий ярмарок на Закарпатті, який дає можливість на два дні закарпатській книжці переміститися в центр громадської уваги.

У рамках виставки відбувається не тільки продаж книжок за цінами видавництв та літературні зустрічі з відомими українськими письменниками, але й єдиний на Закарпатті конкурс книжки. Проводять виставку саме на День Святого Миколая, бо сподіваються на його покровительство. Мистецтвознавець та політолог Закарпаття Сергій Федака пояснив: «Миколай, як бачимо з традиційних зображень, неодмінним його атрибутом є книга. Зберігся переказ, що у зв’язку зі святістю, подвижництвом Святого Миколая йому якось з’явилися Ісус Христос і Пресвята Богородиця й подарували Святе Євангеліє. Святий Миколай у сонмі всіх святих є покровителем книг, книжності, й сподіваємося, що посприяє виставці-ярмарку».

30 видавництв представлені на ярмарку

Крім закарпатських видавців, представлені київські, львівські, івано-франківські й тернопільські. Серед іменитих літературних гостей – Ірен Роздобудько, Юрко Іздрик, Володимир Єшкілєв, авторитетні знавці книги Галина Родіна та Костянтин Родик, науковці із Української академії друкарства, письменники із Словаччини та Угорщини. Організатори кажуть, з року в рік на ярмарок сходиться все більше людей, купують усе більше книг. Завідувачка бібліотеки Людмила Григаш розповідає: «Так говоримо, що наша публіка не дуже платоспроможна, не дуже купують. Але це не так: з року в рік ми відзначаємо, що все більше книги купують, перші ж рази приходили подивитися».

Проте його найбільшим досягненням організатори вважають те, що ярмарок досі живий. Співорганізаторка Одарка Долгош пояснює: «Кожного року напередодні Миколая йду по вулиці, і мене питають: а буде Миколай? Тобто, люди хочуть купувати книги, покупці хочуть бачити щось цікаве, кольорове — те, чого нема в Закарпатті. Це найбільше тішить, це найліпший показник нашої цікавої такої роботи».

Також у рамках ярмарку проводять виставки та конкурси, наприклад, «Мистецтво книги». Крім того, гості побачать фотовиставку Аліси Кондратенко, виставки перших періодичних видань на Закарпатті, виставку книжкової ілюстрації та творів живопису і графіки відомих закарпатських майстринь — Одарки Долгош, Олени Кондратюк, Людмили Корж-Радько, Надії Пономаренко, Наталії Сіми-Павлишин.
XS
SM
MD
LG