Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: протести після виборів


Кирило Булкін Київ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні киргизька ЦВК має оголосити остаточні результати виборів до парламенту, що відбулися минулої неділі. Тим часом у країні зростає напруга після оголошення попередніх результатів підрахунку голосів. Хоча Верховний Суд скасував одну з суперечливих виборчих норм, внаслідок застосування якої жодна опозиційна сила, за попередніми даними, не потрапляла до парламенту, проте невідомо, чи це рішення зніме напругу в суспільстві.

Верховний суд Киргизстану скасував норму, згідно з якою кожна політична сила, щоб потрапити до парламенту, мала не лише здобути 5% голосів виборців, але й набрати щонайменше пів-відсотка в кожній з семи областей, а також у двох найбільших містах – Бішкеку та Оші. Якби ця норма залишалась чинною, у парламент проходила б єдина політична сила – провладна партія «Ак Жол» («Світлий шлях»).

Рішення суду, ухвалене після подання самої партії «Ак Жол», відкриває парламентські двері перед впливовою опозиційною партією «Ата-Мекен» («Вітчизна») та, можливо, Соціал-демократичною партією.

Керівник моніторингової місії ОБСЄ Кіммо Кільюнен доволі різко оцінював перебіг недільних виборів: «Уперше за мою практику спостерігача на виборах я опинився в ситуації, коли, викладаючи зараз висновки щодо виборів, я не можу навіть передбачити бодай приблизної конфігурації майбутнього парламенту і чи взагалі буде парламент. Це залежить від рішення суду, його інтерпретації піввідсоткового бар’єру».

Чи рішення суду зупинить хвилю протестів, не відомо

Партія «Ата-Мекен» оголосила, що протестні акції відбуваються в Бішкеку, Оші та Джалалабаді. Опозиціонери кажуть, що близько 100 осіб в Оші та ще десятки в Джалалабаді почали голодування на знак протесту проти результатів виборів, які вони вважають сфальсифікованими на користь «Ак Жол».

Один із лідерів «Вітчизни» Темір Сарієв на прес-конференції заявив, що у голосуванні насправді взяли участь не майже 2 мільйони, як було офіційно оголошено, а ледь не вдвічі менша кількість виборців.

Також Сарієв стверджує, що «Ак Жол» насправді отримав значно менше голосів, ніж про це попередньо оголосила ЦВК.

Про участь в акціях протесту оголосила також низка інших партій та громадських організацій. На думку фахівців, подальший перебіг цих акцій та розвиток політичної ситуації у Киргизстані загалом залежатиме від того, які саме фінальні результати оголосить сьогодні ЦВК.
XS
SM
MD
LG