Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи обирає... Українські в’язні вимагають...


Леся Бакалець Київ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні визначили трьох кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини. Це Василь Мармазов – заступник міністра внутрішніх справ України, Станіслав Шевчук – професор кафедри публічного права юридичного факультету Міжнародного Соломонового університету і Ганна Ютківська – юрист Європейського суду з прав людини. Список цих кандидатур завтра подадуть у Раду Європи, яка і має обрати суддею від України одного з трьох названих кандидатів. Між тим, українські правозахисники вимагають звільнити керівництво Департаменту України з питань виконання покарань. Відповідну заяву до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко вже направила Вінницька правозахисна група.

«В українських тюрмах продовжують бити, знущатися, принижувати, експлуатувати засуджених. Уряд Юлії Тимошенко мусить вжити негайних кроків до рішучого реформування пенітенціарної системи», — йдеться в заяві Вінницької правозахисної групи.

Таку ж позицію має і Євген Захаров, голова Харківської правозахисної групи. За його словами, керівництво Департаменту з питань виконання покарань треба звільнити за численні порушення прав людини.

Євген Захаров: «Департамент з питань виконання покарань проти тих клієнтів, які скаржаться на дії департаменту, таємно від нас (правозахисників) відкривають кримінальні справи, щоб їм додати термін ув’язнення. Дають їм необґрунтовані дисциплінарні стягнення, і все для того, щоб примусити ув’язнених не писати скарг».

«Ламають руки, роблять синім, кидають в карцер, поливають хлоркою…»

За інформацією правозахисників, 300 осіб вже третю добу голодують в Ізяславській колонії на Хмельниччині. Причина – нестерпні умови утримання: періодичні побиття, неналежна медична допомога. Цю інформацію підтвердив і один з ув’язнених, з яким «Радіо Свобода» зв’язалося телефоном: «Те, що б’ють, це «нормально», це «норма»... Привезли відому людину в колонію – його б’ють, ламають руки, роблять синім, кидають в карцер, поливають хлоркою, щоб він зрозумів, куди приїжджає. Так зване знайомство. Продукти передачі до нас не доходять. Консерви усі пробивають – вони ж не зберігаються. Обшук приходить в камеру – рвуть фотографії, кидають все на підлогу. Ппровокують засуджених, команди: ляж, встань... А годують таким, що їсти просто неможливо. Звичайно, людей це обурює».

«Радіо Свобода» попоросило прокоментувати це в Держдепартаменті виконання покарань. Такий коментар пообіцяли дати завтра, 20 грудня.

Новий міністр юстиції обіцяє виправити ситуацію

А наразі, на думку правозахисників, держдепартамент необхідно терміново підпорядкувати Міністерству юстиції. Бо зараз це окремий орган виконавчої влади.

Новий міністр юстиції Микола Оніщук визнає, основні нарікання правозахисників саме на Департамент виконання покарань. І обіцяє виправити ситуацію.

Микола Оніщук: «На посаді міністра юстиції я буду вживати кроки і намагатися діяти ефективно, для того, щоб стан справ в цій сфері значно покращити».

За словами Миколи Оніщука, тільки за минулий рік Європейський суд виніс 361 рішення проти України. Більшість із них – неналежне виконання судових рішень.
XS
SM
MD
LG