Доступність посилання

ТОП новини

Російський вектор Тимошенко. Чого очікувати?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Медового місяця і поцілунків не буде. Особливих метаморфоз – теж. Так або приблизно так експерти оцінюють розвиток російсько-українських відносин з приходом до головного Кабінету на вулиці Грушевського Юлії Тимошенко. Втім, як кажуть, диявол криється у деталях.

Із прізвищем Віктора Януковича пов’язували покращення українсько-російських відносин. Втім, друге його прем’єрство показало, що дешевих енергоносіїв, чи ще чогось Україні чекати не варто, незалежно від прізвищ чиновників. У свою чергу Москва після 2004 року теж усвідомила: Україна таки не Росія, і це даність, на яку не впливають прізвища.

Проте з приходом до влади в Україні Юлії Тимошенко та нового складу Кабінету Міністрів відносини Києва та Москви,найімовірніше, погіршаться, вважає Владімір Прибиловський, президент російського інформаційно-дослідницького центру «Панорама».

Владімір Прибиловський: «Те, що вона буде Прем’єр-міністром, практично було зрозуміло. Окрім того, її добре знають, і знають, що з нею про щось можна домовлятися, враховуючи попередні відносини. Хоча у цілому її в Кремлі не люблять, проте можна сказати, що змирились. А от на Огризка почався вже такий «наїзд» прокремлівських ЗМІ. Янукович був зручнішим для Кремля Прем’єр-міністром».

Москва боїться не так Тимошенко, як її оточення?

Сама Юлія Тимошенко не є подразником для Росії, переконаний директор українського філіалу Інституту країн СНД Владімір Корнілов, зовсім інша річ деякі представники її Кабінету Міністрів.

Владімір Корнілов: «Якщо б вона туди прийшла одна, то це б не змінило відносин між Україною та Росією. Але якщо розглядати її уряд в цілому, а там ми бачимо появу одіозної для Росії постаті пані Огризка, на посаді віце-прем’єра пана Немирю... Відповідно щодо цього, у Росії не може не викликати стурбованості, що за зовнішню політику у Кабінеті Тимошенко відповідатимуть люди, які «не байдужі» щодо Росії, Москви, Кремля та всього, що із цим пов’язане».

«Носій певної революційної теми»

На думку ж директора українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександра Сушка, з приходом Тимошенко різкого переформатування українсько-російських відносин не буде. Втім, їй буде важче організовувати переговори та отримувати доступ у високі кабінети Кремля, ніж це було Віктору Януковичу.

Олександр Сушко: «Психологічний момент пов’язаний із дещо нервовим сприйняттям Тимошенко в Росії, внаслідок коренів її політичної кар’єри. Вона сприймається як носій певної революційної теми, а ця тема в Росії сприймається, як дуже небезпечна, тому до неї доволі обережне та насторожене ставлення».

Чи вдасться Тимошенко позбутися газового посередника?

У листі до Президента Ющенка Президент Путін заявив про «своєрідне трактування українською стороною подій спільної історії», про «героїзацію воєнних злочинців, які співпрацювали з нацистами» та «війну з пам’яткими». Загалом, ці питання не є принциповими для Юлії Тимошенко. А у передвиборній програмі її політичної сили немає жодного слова щодо НАТО.

Єдине питання, яке для Тимошенко є принциповим у відносинах з Росією, – це енергетика. Пані Тимошенко різко критикувала нинішню схему постачання в Україну російського та середньоазійського газу через компанію «РосУкрЕнерго». Наразі експерти по-справжньому заінтриговані: чи вдасться Юлії Тимошенко позбутися газового посередника. Тобто, здійснити справу, яку багато хто вважає безнадійною.

Матеріали до теми:

• Останні російські демарші стосовно України: реакція на українські події чи гра на внутрішню публіку? (Прямий ефір) • Юрій Луценко вважає, що Владімір Путін недостатньо поінформований про історію України • Президент Росії знову твердить про «недружні кроки» України • Рейтинги по-українськи: Юлія Тимошенко – «Особистість року», а Віктор Ющенко – найвпливовіший українець • «Спадок» від Януковича і перші дії уряду Тимошенко (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG