Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд підтримує пріоритет національних мов


Оксана Пеленська Прага, 20 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Європейському суді в Страсбурзі закінчився процес, який визнав право однієї чеської фірми на правомірність використання законів ЄС тільки тоді, коли вони опубліковані державною мовою країни, в даному випадку – чеською мовою. Таким чином Європейський суд захистив законність побутування державних мов у кожній окремій країні ЄС.

Фірма «Скома-Люкс» розташована в моравському місті Оломоуц і вже кілька років успішно займається ввозом до Чеської Республіки вин із Молдови. Як свідчать судові матеріали, ще у 2004 році між фірмою «Скома-Люкс» та митним управлінням виник конфлікт через помилку у визначенні митних тарифів при ввезенні до Чехії партії червоних вин.

Митне управління наклало на фірму штраф і вимагало його сплатити. Судова тяганина припала на 2004 рік, якраз на період, коли Чеська Республіка тільки що вступила до Європейського Союзу. Певні закони ЄС, серед них і той, що дав право суду оштрафувати фірму, тільки набирали чинності на чеських теренах і не всі були опубліковані чеською мовою. Якраз на цьому побудувала свій захист моравська фірма «Скома-Люкс» і суд у Страсбурзі виграла.

Усі законодавчі акти мають бути перекладені на національні мови

З цього приводу чеський публіцист Адам Юнек наголосив: «Цей процес немов би поглиблює прагнення Європейського Союзу наголошувати на розвитку національних мов, а не на тому, щоб стати якоюсь гіпер-державою, де буде вживатись тільки англійська, чи французька, або, скажімо, німецька мови. Тобто всі законодавчі акти мають бути перекладені на національні мови, що зареєстровані як офіційні мови держав».

Іншими словами, правничий акт, на основі якого міський суд наклав штраф на фірму «Скома-Люкс», на час винесення вироку не був опублікований чеською мовою, а тому за законом про державну мову в Чехії не набрав чинності.

На думку празького публіциста, важливо також і те, що невелика чеська фірма не побоялась відстоювати свої права у Європейському суді. Адже мова не в 170 доларах США штрафу, а в тому, що закон про пріоритет національних мов у країнах-членах Євросоюзу здобув однозначну правову підтримку. Далі вже все залежить від норм кожної окремої держави, як вона на практиці втілює його в життя.

Матеріали до теми:

• Російська «Програма повернення співвітчизників» не викликала ажіотажу серед російськомовних українців • У Криму думають, як виконати президентський указ про гуманітарну сферу в автономії • В Україні розпочалася акція «Велика листопадова книжкова революція»
XS
SM
MD
LG