Доступність посилання

ТОП новини

У 2007 році глобальне потепління зайшло у кожну хату


Ірина Халупа Прага, 24 грудня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У 2007 році проблеми клімату та глобального потепління перестали бути абстрактними поняттями і перетворилися на реальну загрозу, що стосується усіх жителів цієї зеленої планети. Упродовж років науковці та екологи попереджали: атмосфера землі стає все теплішою, але скептики цього не хотіли чути. Міжурядова група ООН з питань зміни клімату у звіті, який вони оприлюднили в цьому році, констатує, що клімат змінюється через людську діяльність, і ці зміни загрожують не лише природі, а й тваринам та й врешті-решт нам з вами. Температура підвищується, льодовики тануть, піднімається рівень моря. Група представників ООН та колишній віце-президент США, палкий активіст захисту природи Ал Ґор за свою діяльність отримали Нобелівську премію миру. Уболівати за збереження нашої природи і планети цього року стало модним.

Гренландія -- поодинокі айсберги на місці де минулого року було поле суцільної криги.
(RadioSvoboda.Ua)
Полярні ведмеді плавають у морі, яке нещодавно було покрите льодом. Нині в ньому ламаються айсберги. Стихійні пожежі спалюють степи та села від Криму до Каліфорнії. Спекотні літа вбивають людей похилого віку та немічних прямо в їхніх домівках. Шторми, повені та буревії затоплюють і знищують цілі населені пункти. Сцена з фільму про Армаґедон? Ні, це те, що ми з вами пережили лише за цей 2007 рік.

Найбільше забруднюють наш світ США та Китай

1997-го низка країн підписали Кіотський протокол і зобов’язалися зменшити викид парникових газів в атмосферу. 10 роками пізніше Світова Метереологічна Організація ООН констатує: викиди вуглекислоти зросли на 35% більше, ніж передбачали. США та Китай, найбільші забруднювачі нашої атмосфери, до цих пір відмовляються підписати цей договір.

Приймаючи Нобелівську премію, Ал Ґор назвав стан нашого клімату на межі планетарної катастрофи. «Зміна клімату – це наш найбільш небезпечний виклик, але це також і велика можливість започаткувати зміни, які все одно ми повинні розпочати з інших причин»,— стверджує американський екологічний діяч.

Вирубування тропічних лісів, забруднення повітря автомашинами та літаками, спалювання вугілля — все це необхідно якщо не припинити, то бодай обмежити. Науковці стверджують, що треба запрягти неосяжні енергетичні можливості чистих джерел: вітру, сонця, океанів.

Збереження планети потребує політичної волі провідних країн

Щоб усе це змінити, потрібна політична воля. Якби США взялися за цю проблему серйозно, решта світу пішло б услід за ними, каже директор Програми глобальних змін при престижному американському університеті Massachusetts Institute of Technology (MIT) Генрі Джакобі.

Хтось мусить стати лідером у цій справі, каже науковець. «Щоб залучити підтримку населення в цьому питанні, потрібний політичний дороговказ, а цього немає зараз. Нинішня адміністрація, крім певної наукової підтримки та субсидій, не зробила жодних кроків. Факт, що адміністрація Буша не хоче активніше займатися цим питанням, перешкоджає досягнути світової згоди»,— вважає Генрі Джакобі.

Якщо все залишиться так, як сьогодні, то нам загрожує тяжке майбутнє. Згідно з даними ООН, якщо викиди в атмосферу не зменшаться, загальна температура підвищиться на 4 градуси, вода в морях підніметься на 43 сантиметри, до 2050 року на північному і південному полюсах влітку вже не буде льоду. Буревії, спека та посухи стануть все частішими.

«Невигідна правда» - так називається книга і фільм Ала Ґора про проблеми глобального потепління. Правда, над якою нам варто замислитися. Поки ще не пізно.

Матеріали до теми:

• Кліматичний самміт на острові Балі: пошук компромісу • «Зелені інвестиції»: зменшуємо викиди, продаємо квоти, боремося із глобальним потеплінням • Німеччина сподівається стати екологічним лідером • Європа успішно скорочує викиди парникових газів, але потрібні додаткові зусилля • За захист природи колишній віце-президент США Ал Ґор став нобелівським лауреатом миру
XS
SM
MD
LG