Доступність посилання

ТОП новини

Чи скаже Богатирьова Ющенкові «так»?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Раїса Богатирьова має дати остаточну відповідь. Чи зважиться вона сісти у крісло секретаря РНБО? Що означатиме таке рішення для подальшої долі Партії регіонів і для її стосунків із Секретаріатом Президента?


Після повідомлення про нове призначення Раїси Богатирьової дехто з однопартійців поквапився з виявом бурхливого захвату. Втім, через кілька годин після виходу президентського указу керівник фракції Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що регіонали перебувають в опозиції, отже не можуть прийняти цієї посади.

Фракція Партії регіонів не погодилась на призначення Раїси Богатирьової секретарем РНБО. «Політрада не дала згоди на призначення Раїси Богатирьової на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони. Яке вона ухвалить рішення, вона повідомить про це. Їй запропонували відмовитися», – повідомив Віктор Янукович.

Президент Віктор Ющенко пішов шляхом, торованим своїм колишнім російським колегою Борисом Єльциним, який призначив свого суперника генерала Александра Лебедя секретарем Радбезу Росії, і своїм українським попередником Леонідом Кучмою, який дав таку ж посаду у схожій ситуації генералові Євгену Марчукові.

Плюси й мінуси

Аналітики вже перелічили всі сильні і слабкі сторони президентського кроку. Зерно розбрату – в Партію регіонів, противагу – Юлії Тимошенко, підтримку якоїсь частини Сходу – собі.

Це з одного боку. З іншого такий крок Президента може зіграти і проти нього, говорить політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

«Уже достатньо критики лунає сьогодні на адресу Секретаріату Президента. Є вже кліше щодо так званої широкої коаліції у Секретаріаті. І поява в особистій команді Президента Раїси Богатирьової може стати додатковою мішенню в плані підозр про спільність інтересів Президента та деяких східних олігархів», – вважає експерт.

Політики з обох таборів сходяться в оцінці: якщо сьогодні пані Богатирьова скаже Президентові «так», то це означатиме щонайменше три речі: що в Партії регіонів немає єдиного центру сили, що опозиційний одіж носити там хочуть далеко не всі, що якісь домовленості щодо влаштування поствиборчого політичного ландшафту між Секретаріатом Президента і Партією регіонів дійсно існували.

Неочевидним є інше: чи підтримуватиме хай навіть частина регіоналів бодай найнеобхідніші Президентові законопроекти в парламенті, чи допоможе нова секретар РНБО Віктору Ющенкові здобути вдруге президентську посаду і чи зможе пані Богатирьова ефективно лобіювати на цій посаді інтереси тієї частини Партії регіонів, яка щаслива бачити її в новому кріслі.

Матеріали до теми:

• Президент України вже ввів Раїсу Богатирьову в склад РНБО • Політрада Партії регіонів пропонує Раїсі Богатирьовій відмовитися від посади секретаря РНБО • Ганна Герман: Якщо Раїса Богатирьова прийме пропозицію Президента стати секретарем РНБО, розколу в Партії регіонів не буде • Віктор Янукович: Раїса Богатирьова не давала згоди на призначення її секретарем РНБО • Хід Богатирьовою! Президент призначив регіоналку Секретарем РНБО
XS
SM
MD
LG