Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську протестують проти підвищення тарифів та «земельного дерибану»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кілька сотень мешканців Дніпропетровська сьогодні пікетували будівлю міської ради, вимагаючи від депутатів припинити махінації із землею і не підвищувати комунальні тарифи. До вже звичних вимог цього разу додали ще одну – розпустити міську раду й скликати нові вибори.

На площі перед міськрадою протестувальники групуються під прапорами різних політичних сил: справа, під стягами БЮТу та «Пори», – більше молоді, зліва, де атрибутика Партії регіонів та комуністів, – пенсіонери. Гасла в обох таборах схожі: «Ні – підвищенню тарифів без контролю громадськості» та «Гроші за землю – на дороги та ліфти».

Також у руках плакати, заготовлені, як виглядає, в партійних штабах – зі взаємними звинуваченнями місцевих політиків у «земельному дерибані». Попри це, ті, хто тримає написане, про останні земельні махінації в місті знають мало, більше говорять про тарифи:

– Мешканці проти підвищення і так високих тарифів на комунальні послуги. Жити стало неможливо.

– Вони не радяться з громадськістю. А вони ж такі ж громадяни, як і ми! Ми їм платимо податки.


Обіцяють 30 мільйонів гривень на адресну допомогу найбіднішим

Між тим депутати воліють відсиджуватись у сесійній залі. Міський голова Іван Куліченко заявляє: акція протесту під стінами будівлі незаконна — і закликає політиків хоча б перед святами не використовувати людей у власних інтересах. Що ж до тарифів, то, на переконання міської влади, їхнє здорожчання економічно виправдане. Та щоб підсолодити пігулку, людям обіцяють, що з міської скарбниці виділять 30 мільйонів гривень на адресну допомогу найбіднішим. Це передбачає щойно ухвалена депутатами програма реформування житлово-комунальної сфери.

Депутат міськради Інна Рудкевич зазначила: «Ті родини, що мають прибуток, менший за 600 гривень на людину, отримуватимуть стовідсоткові компенсації на комунальні послуги, які надає місто, – воду й тепло. Що ж до дострокових виборів міської ради, хочу сказати: ніяких підстав для цього немає».

Коли найбідніші мешканці Дніпропетровська зможуть отримати обіцяні депутатами компенсації, поки що невідомо: міський бюджет зможуть ухвалити тільки тоді, як стануть відомі показники державного.

Чим більше комунальних підприємств, тим вищі тарифи?

Між тим громадські організації та аналітики вже встигли розкритикувати щойно ухвалену програму реформування житлово-комунального господарства. Лідер громадської організації «Центр експертиз «Альтернатива» Світлана Булдигіна має зауваження до проекту створення в місті Єдиного центру для комунальних розрахунків. Може, це й полегшить роботу комунальникам, каже вона, однак кошти на саму структуру знову візьмуть із кишень споживачів.

Світлана Булдигіна: «З’являються підприємства-посередники. А будь-яке комунальне підприємство утримується на кошти мешканців. Чим більше у нас комунальних підприємств і їхніх дочірніх структур, тим вищі у нас і тарифи. Це якщо говорити спрощено».

З нового року мешканців Дніпропетровська чекає тотальне підвищення тарифів: в середньому удвічі має подорожчати квартплата та питна вода, а тарифи на опалення та гарячу воду обіцяють підняти приблизно на 20%.
XS
SM
MD
LG