Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада має намір ухвалити держбюджет-2008 з доходами трохи більше 215 мільярдів гривень і видатками понад 235 мільярдів


За ухвалення в першому читанні законопроекту «Про державний бюджет на 2008 рік» проголосували 243 депутати. Крім «бютівців» і представників «Нашої України-Народної самооборони», за бюджет на наступний рік у першому читанні голосували 18 членiв фракцiї Блоку Литвина та один представник Партiї регiонiв. Фракцiя Компартiї не брала участi в голосуваннi. Сьогодні ж депутати планують ухвалити бюджет і в остаточному варіанті.


Граничний дефіцит – близько 18, 5 мільярди гривень.

За ухвалення в першому читанні законопроекту «Про державний бюджет на 2008 рік» проголосували 243 депутати.

Крім «бютівців» і представників «Нашої України-Народної самооборони», за бюджет на наступний рік у першому читанні голосували 18 членiв фракцiї Блоку Литвина та один представник Партiї регiонiв. Фракцiя Компартiї не брала участi в голосуваннi.

Володимир Литвин заявив: «Поганий бюджет. Але краще поганий бюджет, ніж відсутність бюджету. Ті ключові моменти, які ми запропонували, вони враховані. Про мораторій на ринок землі, про преференції щодо сільського господарства. Ми й задекларували свою позицію, що закон цей має діяти до 31 березня 2008 року. А після цього до нього потрібно внести зміни. Фактично ухвалити новий бюджет».

Коаліція заявляє, що цей бюджет є компромісним.

Лідер НУНС В’ячеслав Кириленко зазначив: «Бюджет на 2008 рік має відверту соціальну скерованість. В ньому передбачені всі соціальні ініціативи Президента Ющенка. А це речі, які пов’язані із підвищенням пенсій, зарплат, допомог при народженні дитини, утримання військовослужбовців. Передбачена і виплата заощаджень. А це проблема, яка довгі роки порушується більшістю співвітчизників. Ми повинні ухвалити той документ, який є продуктом компромісу між старим урядом Януковича і новим демократичним урядом».

Сьогодні ж депутати планують ухвалити бюджет і в остаточному варіанті.

Депутат від фракції БЮТ Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода так пояснив поспішність, із якою коаліція намагається ухвалити бюджет: «Тут існують питання, але ми поставлені в такі рамки, що ми просто змушені, заради того, щоб наші пенсіонери, починаючи з перших днів січня, могли отримувати пенсію. Бо реально грошей, які надходять до пенсійного фонду, без дотацій бюджету не вистачить. Тому ми й вирішили працювати таким жорстким графіком».

Президент Віктор Ющенко визнає, що цей бюджет недосконалий, і потребуватиме змін, над якими почнуть працювати вже у січні.

Це визнають і представники коаліції, сказав БЮТівець Михайло Поживанов: «Я розумію, що є ще над чим попрацювати. Ми домовилися, що створимо одразу відповідну групу, яка напрацює зміни до бюджету, і на початку лютого ми внесемо до нього зміни».

Водночас представник Партії регіонів Анатолій Толстоухов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що опозиція «буде контролювати всі параметри бюджету з погляду їхнього виконання».

«Ми будемо принципово відстоювати позицію, щоб це не був бюджет по підсумках виборів однієї політичної сили і як стартовий майданчик для президентських виборів», – наголосив він.
XS
SM
MD
LG