Доступність посилання

ТОП новини

Британські летовища у січні можуть бути паралізовані страйками


Олекса Семенченко Лондон, 28 грудня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Компанія, що забезпечує діяльність семи найбільших британських аеропортів, і профспілки намагаються дійти згоди, щоб запобігти низці страйків працівників цих летовищ, запланованих на січень. Предметом суперечки стало закриття для нового персоналу пенсійної програми іспанськими власниками компанії-оператора летовищ.

(epa)
У Великій Британії тривають переговори, щоб відвернути страйк, який може зруйнувати плани сотням тисяч авіапасажирів. Профспілка Unite оголосила про два 24-годинні страйки 7 та 14 січня, а також 48-годинний страйк 17-18 січня. Члени профспілки працівників летовищ проголосували за страйк, коли іспанські власники компанії BAA, яка здійснює діяльність семи найбільших летовищ, включно з трьома лондонськими – Гітроу, Ґатвік та Станстед, закрила свою пенсійну схему для нових членів персоналу.

Лідер профспілки Unite Брендан Ґолд заявив: «Вони не мають фінансової причини це робити. Я прикро вражений і здивований, і, я думаю, так мають почуватися й пасажири, що BAA не спромоглася дати собі раду із цією проблемою в реальний і рішучий спосіб».

Жертвами страйків стають пасажири

Компанія BAA передбачає, що від страйків може постраждати 1 мільйон 300 тисяч пасажирів.

Речник Unite не певен, що перемови дадуть позитивний результат, але зазначив, що завжди варто намагатися вести діалог.

Брендан Ґолд зазначив, що рішення стосовно пенсій ухвалювали не британські менеджери компанії BAA, а іспанські керівники, і що британські керівники не підтримують цього рішення. Однак страждатимуть від страйків насамперед британські пасажири.

У свою чергу, BAA наголошує на тому, що рішення щодо пенсій не стосуються персоналу, що вже працює на компанію, а лише майбутніх працівників, а тому страйк непотрібний.

Профспілка Unite представляє близько 6 тисяч працівників BAA, включно з пожежниками й охоронцями. Без них летовища не мають права відкриватися.

Перший страйк припадає на день, коли набувають чинності нові правила щодо ручного багажу, який дозволяється брати з собою на борт літака. Очікувалося, що саме лише це спричинить проблеми в аеропортах. Британським пасажирам відтоді буде дозволено брати на борт дві одиниці ручного багажу, але лише на тих летовищах, що придбали новий тип тривимірного сканера.
XS
SM
MD
LG