Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську задля нового торговельного центру знесуть будівлю «Дитячого світу»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську в новому році може зникнути один із найстаріших і найбільших універмагів – «Дитячий світ». Разом з готелем «Центральний» та прилеглим магазином одягу його збираються демонтувати задля спорудження чергового торговельно-розважального комплексу. Ймовірно на земельну ділянку під звичним для дніпропетровців універмагом ніхто б і не кинув оком, якби ж-то магазин не знаходився в самому серці міста.

Дніпропетровський «Дитячоий світ»
(RadioSvoboda.Ua)
Попід магазином «Дитячий світ» – вантажівки, на які продавці почали зносити крам. У середині універмагу – атмосфера невизначеності. Частина підприємців, які орендували торговельні площі в магазині і робили свій бізнес на товарах широкого вжитку – від ялинкових прикрас до побутової техніки, впевнені – влада не дасть демонтувати будівлю й залишити їх без роботи. Натомість більшість слухняно пакують речі: адміністрація «Дитячого світу» попросила їх звільнити приміщення до 2 січня. У словах продавців оптимізму мало.

– З нами з усіма вже розірвали просто угоди. За місяць попередили – «ви виїжджаєте». Ніхто нам багато інформації про це не давав.

– Із усіма договори розірвали. Всі підписали додаткові угоди про розірвання договорів. Із 2-го числа ми маємо звідси вибратись, закрити тут свій бізнес.


Міська влада інформацію про закриття універмагу підтверджує. Пояснення – знайшли, мовляв, грошовитих інвесторів, які згодні надати цій центральній частині міста європейський вигляд.

«Центральний пасаж» – так зватиметься запланований витвір архітектурного мистецтва, який обіцяє міська влада. Тих, хто засмучений ймовірним зникненням звичного «Дитячого світу», втішають: на новій споруді прикріплять величезний плазмовий екран, аби транслювати матчі «Євро-2012».

А втім, міський голова Іван Куліченко переконаний: жалкувати за універмагом, збудованим у типово «совковій» манері, не варто.

Іван Куліченко: «Господарі, люди, що придбали ці об’єкти, враховуючи, що вони не мають історичної цінності, запропонували свою концепцію створення «Центрального пасажу» на цій території».

«Все залежить від того, як оформити документи»

В архітектурно-планувальному управлінні про архітектурну цінність «Дитячого світу» говорять дещо обережніше. Головний архітектор міста Юлія Саєнко визнає: будівля загалом-то цінна, але все залежить від того, як оформити документи.

Юлія Саєнко: «Будівля «Дитячого світу» відноситься до категорії цінної історичної забудови. Але при належному обґрунтуванні її знесення можливе. Там буде великий торговельний комплекс з великою підземною автостоянкою. Остаточної документації ми ще не бачили, просто готується документація на знесення цих будівель».

До цього в міськраді додають: майбутнє будівель «Дитячого світу» і готелю «Центральний» вирішили давно, місто не може стрічати гостей «Євро-2012» з такими будівлями-потворами. Та чи встигнуть надати центральній частині Дніпропетровська ознак «європейськості» – теж велике питання. Наразі в обласному центрі не готовий ще жоден об’єкт до «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG