Доступність посилання

ТОП новини

Соціальна несоціальність бюджету Тимошенко


Тетяна Ярмощук Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скасування деяких пільг для народних депутатів, проте збільшення видатків «на політиків». У бюджеті Тимошенко видатки на утримання державного апарату збільшили на 176 мільйонів гривень.

Бюджет, розроблений урядом Тимошенко, коаліціянти називають соціальним. Мовляв, Кабмін врахував усі ініціативи Президента щодо збільшення соціальних гарантій для населення.

Представник «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко наголосив: «Бюджет на 2008 рік має відверту соціальну спрямованість. У ньому передбачені всі соціальні ініціативи Президента Ющенка. А це речі, які пов’язані із підвищенням пенсій, зарплат, допомог при народженні дитини, утримання військовослужбовців. Передбачена і виплата заощаджень. А це проблема, яка довгі роки порушується більшістю співвітчизників. Ми повинні ухвалити той документ, який є продуктом компромісу між старим урядом Януковича і новим демократичним урядом».

Постраждали чи виграли «слуги народу»?

Перед виборами і БЮТ, і НУНС, і сам Президент в унісон декларували бажання скасувати пільги та привілеї для слуг народу. А представляючи проект бюджету, Прем’єр Тимошенко заявляла, що її бюджет є унікальним саме скасуванням пільг для депутатів. Втім, цифри говорять про інше. І справді, деякі пільги для депутатів таки скасовують. Втім, видатки «на політиків» суттєво збільшують. Збільшують їх на 176 мільйонів. Коаліціянти кажуть, що це на «капітальні вкладення».

Представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін зазначив: «Це в першу чергу капітальні вкладення. Величезна сума, 218 мільйонів гривень, іде на ремонти, переобладнання і будівництво Феофанії. Є такий лікарняний комплекс, який обслуговує Президента, міністрів, депутатів, він не ремонтувався з середини 80-х років. Я не знаю, чи це правильно, чи ні, але таке закладено. І воно переїхало з проекту бюджету Януковича».

До 31 березня планують змінити і доповнити

Ремонт Феофанії, напевно, річ потрібна. Втім, коли минулого року уряд Януковича виділяв з бюджету кошти на ремонт донецького аеропорту, нинішня коаліція, яка перебувала тоді в опозиції піддавала це нищівній критиці. Мовляв, це може і почекати... Хоча, можна зважити на те, що для розробки бюджету Кабінет Тимошенко мав 5 днів. Тож за такий короткий відтинок часу ухвалити якісний бюджет навряд чи можливо. Зміни та доповнення до цього документу парламентарі планують внести до 31 березня 2008 року. Дефіцит цього бюджету трохи більше 2%. Прогнозована інфляція – 9,6. ВВП – 6,8.
XS
SM
MD
LG