Доступність посилання

ТОП новини

50 років, як європейці користуються супермаркетами


Наталка Кудрик Рим, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Півстоліття тому європейська торгівля зазнала справжньої революції: у містах з’явилися перші магазини самообслуговування – такі звичні і необхідні нині супермаркети. Тодішня новація змінила звички споживачів-європейців. Цю подію відзначають у Брюсселі, де триває виставка, присвячена 50-літній історії існування супермаркетів у Європі «Supermarche d’Europe 1957-2007». Серед піонерів була італійська мережа Esselunga, заснована 1957 року в Мілані.

У римському супермаркеті
(RadioSvoboda.Ua)
Довжелезні черги у день відкриття перших магазинів. І перші вщент заповнені автомобілями площі для паркування. Адже через кілька років на Старому континенті збагнули формулу підприємництва: немає парковки – немає бізнесу.

Надзвичайний інтерес італійських покупців підігрівали помірні ціни і унікальна на той час можливість придбати усе – продовольчі і промислові товари – в одному місці. Малі крамниці з приватними торговцями поступово залишали ринок.

Римський пенсіонер Рікардо не уявляє свого життя без регулярних закупів у місцевому супермаркеті. Тепер для нього це буденність. Однак він чудово пам’ятає юнацькі роки, коли похід усією родиною до перших великих магазинів був справжнім святом.

Синьйор Рікардо розповів: «У перших супермаркетах не продавали м’яса розфасованого, не було відділів з продажу риби і морепродуктів. Були всі інші продукти харчування і миючі засоби для дому».

Європа перейняла досвід США

До Європи супермаркетовий бум експортували Сполучені Штати. Там ще у 1932 році вже існувало 300 подібних магазинів. А у 50-х роках вони стали невід’ємною частиною міських краєвидів і увійшли у звичку американців.

Після Другої світової війни європейська торгівля була у тривожному стані, тому мусила обирати: продовжувати традиційних шлях дрібних торговців чи переймати нові тенденції пунктів продажу із самообслуговуванням, які були дуже поширені у США. Переміг другий варіант, і таким чином сталася революція у європейській комерції. Так пояснюють значення існування супермаркетів організатори ювілейної виставки у Брюсселі.

У Бельгії, Італії, Великобританії, Швейцарії та Франції перші супермаркети відкривали у містах на базі переобладнаних центральних магазинів. Потім у 60-х роках торговельні центри почали зводити на околиці міст з кількаповерховими парковками та численними воротами для входу і виходу клієнтів.

Перший європейський супермаркет в Україні з’явився у 2000 році

В Україні перший європейський супермаркет австрійської мережі Billa відкрили у 2000 році в Києві. Поступово магазини швидкого обслуговування також витіснили з ринку колишні радянські універсами.

Так від магазинів самообслуговування Європа прийшла до сучасних комерційних шоппінг центрів. Традиційні крамниці звинувачують мережі супермаркетів у віддаленні від інтересів покупця. Однак самі покупці обирають сьогодні супермаркети.

Зокрема в Італії у цих магазинах завжди людно: чи то будні, чи то свято – кошики і візки покупців переповнені. Супермаркети відвідують навіть заради розваги та інтересу, щоб довідатися про новинки ринку і ціни. Домогосподарки обмінюються рецептами та останніми новинами з життя кварталу. Супермаркети і торговельні центри з кав’ярнями та кінозалами – не тільки місце закупів, для європейців це також місце відпочинку і просто проведення часу на дозвіллі.
XS
SM
MD
LG