Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіон світу з вільної боротьби Василь Федоришин безкоштовно отримає в Івано-Франківську квартиру


Галина Добош Івано-Франківськ, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Учасник Олімпійських ігор в Афінах, де зайняв четверте місце, майбутній учасник Олімпіади в Пекіні, заслужений майстер спорту України Василь Федоришин від мера Івано-Франківська отримав угоду про надання квартири. В документі про купівлю-продаж квартири вказана її точна адреса, будинок буде здано у третьому кварталі 2009 року. При цьому спортсмену не висуваються жодні умови.

Чемпіон світу з вільної боротьби Василь Федоришин
19 років зі своїх 26 Василь Федоришин займається вільною боротьбою. На Олімпіаді в Афінах був за крок від медалі. Кажуть, забракло характеру. А, може, причини приземленіші? Перший тренер Василя Ігор Барна вважає, що отримання квартири зробить спортсмена впевненішим, «забезпечить йому тил».

Ігор Барна: «Тому що це психологічний тягар не дає йому бути вільним у виборі дій на килимі. Це його зв’язує. Це я бачу як тренер».

Зараз Василь Федоришин тренується у Києві. Але до Івано-Франківська приїжджає часто: тут виріс, тут його рідні, друзі. З дружиною, як мовиться, живуть на два міста, але в обох – ніби в приймах. Отож такий дарунок, та ще й перед Олімпіадою в Пекіні справді цінний.

Василь Федоришин: «В мене взагалі немає жодного житла. Це багато змінить, трохи розслаблюся, впаде якесь навантаження, можливо, навіть добавить мені – буде нормальний виступ».

«Необхідно підтримувати тих, хто прославляє місто»

Василь отримає двохкімнатну квартиру площею 65 квадратних метрів на третьому поверсі, вартістю 165 тисяч гривень. Отримає безкоштовно. Після непростих переговорів із забудівниками один із них надав цю квартиру як внесок у фонд соціально-економічного розвитку міста. На черзі в Івано-Франківську понад 11 тисяч городян, чимало пільговиків потребують поліпшення житлових умов, але в мерії вважають, що необхідно підтримувати тих, хто прославляє місто, формує його імідж. При цьому, за словами міського голови Віктора Анушкевичуса, спортсменові не висувають жодних умов.

Віктор Анушкевичус: «Я ніколи не говорю ні з ким мовою шантажу. З паном Василем ми навіть не говорили, медаль якого ґатунку він має привезти з Пекіна, і в разі, якщо це не буде золото, то квартири не буде. Не може такого бути. Ця людина зробила і так дуже багато для того, щоб прославити місто, область».

Чим більше дітей займатиметься спортом, тим краще

Справа не лише в іміджі, – додає заступник голови відділення Національного Олімпійського Комітету в області Мирослав Карабін. Якщо залишатимуться у місті видатні спортсмени, вони готуватимуть собі зміну. А чим більше дітей займатиметься спортом, тим менше їх підпадатиме під вплив вулиці і поганих звичок. Але для цього потрібні і відповідні умови. У місті в минулому році відкрилася льодова арена, але ще бракує басейнів, дуже довго триває реконструкція центрального стадіону.

Мирослав Карабін: «Сьогодні ми, на превеликий жаль, бігаємо по гаревих доріжках, тоді як суперники наших спортсменів тренуються на стадіонах, тих покриттях, спортивних залах, плавальних басейнах, які відповідають міжнародному рівню».

Івано-Франківщина має двох призерів Олімпійських ігор – у Сіднеї бронзу здобув боксер Андрій Федчук, а в Афінах срібло дзюдоїст Роман Гонтюк. Ліцензії на участь в Олімпіаді в Пекіні уже здобуло четверо прикарпатців, серед них і Василь Федоришин. Ще кілька спортсменів мають шанс потрапити у збірну України.
XS
SM
MD
LG