Доступність посилання

ТОП новини

90 років від запровадження в обіг перших українських паперових грошей


Віталій Пономарьов Київ, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Цими днями 90 років тому в Україні з’явилися в обігу перші українські паперові гроші. Це були перші в історії банкноти з зображенням тризуба Володимира Великого, який тоді ще навіть не був затверджений як державний герб України. А написи на тодішніх українських грошах були зроблені аж чотирьома мовами.

Перші паперові гроші УНР. Січень 1918 р. Приватна збірка
20 листопада 1917 року Центральна Рада проголосила утворення Української Народної Республіки, а вже 15 грудня Генеральний Секретаріат ( уряд) затвердив форму українських паперових грошей. 31 грудня Центральна Рада ухвалила закон про українську грошову одиницю – карбованець. Він поділявся на 200 шагів і містив 0,766 грама чистого золота.

«За фальшування карається тюрмою»

5 січня перші банкноти номіналом 100 карбованців з’явилися в обігу. Вони були надруковані у друкарні Василя Кульженка у центрі Києва – на розі теперішніх Прорізної та Пушкіна. Автором малюнку банкноти був художник Георгій Нарбут. Написи на банкнотах були зроблені українською, польською, єврейською (іврит) та російською мовами. Письменник Михаїл Булгаков описав, як виглядала банкнота номіналом 50 карбованців: «На крапі – селянин з обвислими вусами, озброєний лопатою, та селянка із серпом. На звороті, в овальній рамці, збільшені, червонуваті обличчя цього самого селянина та селянки. І тут вуса донизу, по-українському. І над усім застережний напис: «За фальшування карається тюрмою», – і впевнений підпис: «Директор Державної Скарбниці Лебідь-Юрчик».

24 види грошових знаків

1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон про гривню. Вона дорівнювала половині карбованця і поділялася на 100 шагів. Уряд гетьмана Скоропадського заявив про повернення до карбованців, однак гривні теж перебували в обігу. Їх друкували у Берліні і доставляли до Києва літаками. А 1919 року Директорія запровадила в обіг нову банкноту у 100 карбованців з портретом Богдана Хмельницького, і теж за малюнком Георгія Нарбута. Загалом у роки Української революції було випущено 24 види грошових знаків.
XS
SM
MD
LG