Доступність посилання

ТОП новини

Грузія у переддень до виборів президента і референдуму щодо НАТО


Василь Зілгалов Прага, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Грузії перед президентськими виборами 5 січня вже припинена агітація. На посаду глави держави претендують сім кандидатів. Якщо жоден з них не набере у суботу більше 50-ти відсотків голосів, тоді 19 січня відбудеться другий тур, в якому братимуть участь два найуспішніші зі семи кандидатів. Спостерігачі вважають, що Міхеїл Саакашвілі має превагу над іншими шістьма суперниками, але чи отримає він вирішальну підтримку народу як реформатор – про це ніхто не може стверджувати з усією певністю.

Грузія -- рекламні плакати Міхеїла Саакашвілі у центрі Тбілісі, 2 січня 2008 р.
(epa)
Політичні аналітики в Тбілісі вважають, що грузинські виборці чи не вперше підуть 5 січня на дільниці для обрання президента, не будучи до кінця впевненими в результаті.

Грузинський експерт Ґія Нодія з цього приводу сказав: «З одного боку – це перші по-справжньому конкурентноспроможні президентські вибори в Грузії. Таким чином, це позитивно. Але з іншого боку, це також і виклик, бо ставки на цих виборах настільки високі, що аж зашкалює ступінь напруги і взаємної недовіри».

Чому такий харизматичний лідер, як Саакашвілі, вже не може сподіватися на ту понад 90-відсоткову підтримку, яку він мав на своїх перших виборах?

Аналітик з американського Дому свободи Крістофер Волкер вказує і на заслуги президента Саакашвілі, і, водночас, критично оцінює листопадові події в Грузії, коли було запроваджено надзвичайний стан.

Крістофер Волкер «Доволі велика заслуга Президента Саакашвілі в тому, що він зміг витягнути Грузію з її сумного пострадянського стану та просунути всеохопний план реформ, починаючи з подій 2003 року. Таким чином, я вважаю, що події листопада 2007 року мають неприємний розголос. Тому, що очікування Грузії у плані прозахідних прагнень і тих стандартів, які вона у зв’язку з цим, намітила для себе, суперечать цим листопадовим подіям».

Саакашвілі критикують за надмірне використання ЗМІ

Зрозуміло, що відчуваючи таке охолодження Заходу до себе, Міхеїл Саакашвілі перебуває нині під значним тиском, щоб гарантувати вільні та демократичні вибори. Тим більше, що опозиція в Грузії, як зауважують і міжнародні спостерігачі, доволі справедливо критикує владу за дисбаланс у використанні засобів інформації напередодні 5 січня.

Давід Усупашвілі, лідер Республіканської партії Грузії, яка підтримує кандидата об’єднаної опозиції Левана Ґачечіладзе, вказує на негативне для опозиціонерів закриття телеканалу «Імеді» і – згодом – на невизначеність довкола нього.

Давід Усупашвілі: «Налаштованість інших національних телеканалів цілком очевидна... Один лише факт, що всі телестанції одностайно дали можливість лише колишньому президентові, як учасникові виборчої кампанії, вітати громадян з Новим роком. Надавши йому перевагу навіть перед патріархом і діючим президентом».

Хоча Центральна виборча комісія Грузії відкидає зловживання адміністративним ресурсом, все ж із моніторингу ОБСЄ випливає, що засоби інформації виділили у грудні понад 40 відсотків всього агітаційного часу Міхеїлу Саакашвілі, на другому місці Давід Ґамкрелідзе із Нової Правої партії – 17 відсотків. За виборами президента і референдумами щодо вступу Грузії до НАТО та визначення часу парламентських виборів спостерігатимуть понад тисяча міжнародних спостерігачів. Всі виборчі дільниці оснащені відеокамерами.

Хто стане головним конкурентом Сакаакшвілі?

У спостерігачів немає сумнівів щодо підтримки грузинами вступу до НАТО. Але, мабуть, більше інтриги цим перегонам додає те, що серед семи кандидатів залишився олігарх та мільярдер Бадрі Патаркацішвілі, якого обвинувачують в організації антидержавної змови восени 2007 року. Хоча більшість спостерігачів вважає, що головним конкурентом Саакашвілі буде представник об’єднаної опозиції Леван Ґачечіладзе, який, разом з іншими опозиціонерами, вже закликав народ вийти 6 січня на вулиці, щоб там зустріти офіційні результати голосування.

Матеріали до теми:

• «Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим) • Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів • За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе
XS
SM
MD
LG